Преди 30 години Шалке се завърна в Бундеслигата след кратък престой във второто ниво на германския футбол и дълго време беше един от най-успешните клубове в страната. Снощи обаче "миньорите" отново изпаднаха от елита след загуба с 0:1 от Арминия Билефелд.

Само две победи след 30 кръга, последно място в таблицата с жалкия актив от 13 точки, на цели 15 от спасителния бряг четири кръга преди края на сезона. Кошмарът в Гелзенкирхен е факт - клубът е сред най-слабите изпадащи в историята.

Как обаче феновете на Шалке ще приемат факта, че в съблекалнята на Шалке снощи сълзи нямаше. Плакаха само двама - защитникът Тимо Бекер и легендата Джералд Асамоа, който го играе координатор по лицензите.

"Добре съм. Разплаках се, защото си представих как феновете на Шалке плачат пред телевизорите", коментира Асамоа, който е любимец на привържениците. 

Шалке, който е 7-кратен шампион на Германия и 5-кратен носител на Купата на страната, заема седмо място във вечната таблица на Бундеслигата. Само Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Вердер Бремен, Хамбургер и Щутгарт са играли повече време в елита.

По отношение на спечелените титли на Германия, само Байерн (30, скоро ще станат 31), Нюрнберг (9) и Дортмунд (8) имат повече. Когато говорим за Купата на Германия, само Байерн (20) и Вердер Бремен (6) имат повече успехи.

Дори Мануел Прийтел от Арминия изрази съжалението си за съдбата на Шалке: "Много ми е жал за тях. Това е толкова голям клуб, но те ще се завърнат скоро в Бундеслигата". Дали? В Хамбургер също смятаха така, но в момента танцуват на третото място във Втора Бундеслига и нищо чудно да запишат четвърти пореден сезон във второто ниво.

Никога в историята си Шалке не беше допускал 21 загуби за един сезон в Бундеслигата. А те почти сигурно ще станат и повече. Клубът изпадна от елита през 1981, 1983 и 1988 година, но никога не е бил толкова зле. Никога. А само допреди няколко сезона игра в Шампионската лига и то доста прилично.

В Гелзенкирхен обаче настъпи хаос на всяко ниво - ръководно и спортно-техническо. Вярата изчезна, отборът изглеждаше примирен в почти всичките си мачове този сезон. А в състава има играчи на ниво - Ралф Ферман, Шкодран Мустафи (световен шампион), Бенжамен Стамбули, Сеад Колашинац, Омар Маскарел, Амин Арит и бившият стрелец на Реал Мадрид - Клаас Ян Хунтелаар. Но липсваше спойката и агресията. И трябва да отбележим, че до голяма степен всичко започна заради онова смазващо 0:8 в Мюнхен срещу Байерн в първия кръг...


Материал на Gol.bg