Хегемонът Байерн Мюнхен завърши 2:2 като гост на Фрайбург в мач от предпоследния 33-и кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Шварцвалд щадион".

В 26-ата минута дойде дългоочакваният исторически момент, защото футболист №1 в света Роберт Левандовски откри резултата от дузпа и изравни 49-годишния рекорд (40 шампионатни попадения) на Герд Мюлер. Полякът получи поздравления от съотборници и треньори в рядко виждан шпалир.

Фрайбург изравни набързо чрез Мануел Гулде, вкарал с глава покрай задрямалата баварска отбрана. Малко след почивката Лерой Сане отново върна преднината на шампионите, но в 81-ата Кристиан Гюнтер изравни след два груби пропуска на Левандовски. 

Така първенецът Байерн Мювнхен събра 75 точки, докато десетият Фрайбург е с 45 пункта на сметката си.

 


Момчетата на Ханзи Флик стартираха доста по-агресивно и в деветата минута Лерой Сане стреля покрай страничната греда, за да дойде и пропускът на Роберт Левандовски около границата на наказателното поле в средата на първото полувреме. В следващата акция Сане можеше да открие, но беше блокиран.

Малко след това реферът отсъди дузпа за гостите, след като изгледа на видеоповторение как Лукас Кюблер изблъска в гръб Томас Мюлер. Роберт Левандовски реализира дузпата без проблеми и вкара 40-ия си гол за сезона в Бундеслигата. Така той изравни рекорда на Герд Мюлер от 1972 година и си заслужи рядко виждан шпалир от съотборници и треньори около скамейката на Байерн.

Радостта на шампионите беше кратка, защото още преди изтичането на половин час игра Фрайбург изравни. Отбраната на Байерн увисна при изпълнение на корнер и Мануел Гулде вкара с глава като на тренировка.

Оставащите минути до края на първата част бяха доста по-спокойни, а интересното е, че с изключение на головете и двата отбора нямаха нито един точен удар до почивката.

Сане промени тази статистика с точен удар в началото на второто полувреме, макар и отправен в обсега на вратаря. Малко след това Лерой записа асистенция за Серж Гнабри, след като навърза купа футболисти на Фрайбург и сервира топката на далечната греда за съотборника си в националния отбор. Системата за видеоповторение VAR обаче отмени гола заради тънка засада...

Второ попадение за Байерн се пак имаше и то съвсем бързо - в 53-ата минута. Този път Сане зае най-добра позиция и засече хубавото подаване отдясно на Томас Мюлер. Смелият домакин Фрайбург натисна и създаде няколко много добри атаки, но Александър Нюбел показа, че е достоен заместник на вратар №1 в света Мануел Нойер. 

Четвърт час преди края на редовното време Левандовски имаше два златни шанса в рамките на няколко секунди, но по куриозен начин ги пропусна и двата пъти с левия крак. Грубите пропуски на поляка бяха наказани и в 81-ата минута Кристиан Гюнтер изравни след много хубав пробив отляво и майсторски завършващ удар с левачката по диагонала. 

Веднага след това хубав удар на Левандовски с глава беше спасен от стража Марк Флекен, а след това снайперистът на гостите беше блокиран.

 


Фрайбург - Байерн Мюнхен 2:2

0:1 Роберт Левандовски - 26', дузпа
1:1 Мануел Гулде - 29'
1:2 Лерой Сане - 53'
2:2 Кристиан Гюнтер - 81'