Футболист №1 в света за 2020 година Роберт Левандовски грабна Златната обувка за първи път в кариерата си. И това изглежда логично, след като забилият 41 попадения в Бундеслигата поляк строши 49-годишния рекорд на Герд Мюлер.

Левандовски направо разби конкуренцията, защото вторият Лионел Меси (Барселона) завърши с 30 гола, а третият Кристиано Роналдо от Ювентус - с 29. Топ 6 се допълва от Андре Силва (Айнтрахт Франкфурт, 28 гола) и двете млади суперзвезди на световния футбол Килиан Мбапе (ПСЖ) и Ерлинг Халанд (Борусия Дортмунд), които имат по 27 шампионатни попадения.

Нигериецът Пол Онуаху е седми, забивайки 33 гола за белгийски Генк. Той остава назад, тъй като коефициентът на белгийците е 1.5 (вместо 2.00) и му носи 49.5 точки. В Топ 10 място намират още Ромелу Лукаку (Интер, 24 гола), Жерард Морено (Виляреал, 23 гола) и Карим Бензема (Реал Мадрид, 23 гола).

Интересното е, че едва за трети път футболист от Бундеслигата печели Златната обувка, като предишните два успеха са на Герд Мюлер (1970 и 1972 година). Той е и първият двукратен победител. За трети път футболист на Байерн грабва наградата. Повече победители имат само Барселона (8) и Реал Мадрид (4).

За Полша това е първи успех, като страната няма големи традиции. За разлика от България. Ние делим петото място с Италия с общо три успеха, при това с различни реализатори - Петър Жеков, Георги Славков и Христо Стоичков. Пред България са само Португалия (8 първи места, 4 от тях са на Кристиано Роналдо), Аржентина (7, като 6 от тях са на рекордьора Лионел Меси), Нидерландия и Уругвай - по 4.