Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

В първия ден на годината публикуваме материал на Иван Георгиев, който отдава заслуженото на голмайстора на Байерн Мюнхен - Роберт Левандовски.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.


Голмайсторът на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски не успя да сбъдне мечтата си и видя как Златната топка отива незаслужено в ръцете на Лионел Меси, но повечето специалисти са категорични: полякът е най-добрият футболист на планетата в момента.

Левандовски остави зад гърба си шеметна 2021 година, през която сътвори чудеса. Той строши 49-годишния рекорд на Герд Мюлер и завърши сезона в Бундеслигата с 41 попадения, вкарвайки последното от тях в последната минута на последния кръг. За капак Леви завърши календарната година с 43 попадения, докато върховото постижение на "Бомбардировача" е 42 гола.

Сякаш по ирония на съдбата точно през лятото Герд Мюлер почина. Митичният голмайстор №1 в историята на Байерн си отиде от този свят с Алцхаймер, без да успее да разпознае Франц Бекенбауер, Сеп Майер, Ули Хьонес, Франц Рот, Георг Шварценбек, Кале Румениге и другите от славната ера на баварците от 70-те години на миналия век.

И малките фенове на Байерн знаят кой е Герд Мюлер и се вслушват внимателно в думите на Кайзера: "Днешният Байерн дължи триумфа си най-вече на Герд Мюлер. Без неговите голове ние никога нямаше да постигнем тези успехи". Кралят е мъртъв. Да живее кралят. 

Новият крал се казва Роберт Левандовски и няма никакво значение дали знайни и незнайни футболни "капацитети" ще го сложат в тройката си пред "поизветрелите" великани Меси и Роналдо. А и Златната топка отдавна загуби както блясъка си, така и вълнението, което генерираше преди връчването си.

Най-трогателният момент беше срещата на Левандовски със съпругата на Герд Мюлер в музея на Байерн през пролетта. Тогава Герд още беше жив, без да разбере, че се е намерил футболист, който да бие половинвековния му рекорд. Рекорд от времето, когато Байерн не беше ставал европейски шампион, Ричард Никсън беше президент на САЩ, Боби Фишер беше световен шампион по шахмат, Шакил О'Нийл е бил пеленаче с биберон, а Зинедин Зидан все още е бил в корема на майка си.

Роберт връчи на Уши Мюлер фланелката с надпис "4ever Gerd" (Завинаги Герд) след последния кръг, а достолепната дама показа класа и отвърна: "Имахте толкова много положения и на моменти си мислех, че нарочно не вкарвате този гол. Герд щеше да Ви каже: "Момче, полудя ли?! Ако имаш шанс, вкарай този гол. Не се обръщай към мен." Скромният извън терена Левандовски си призна: "Бях много нервен преди този мач". 

Няма защо да си нервен, Роби. Ти направи немислимото, а пристигна в Байерн с профил на наемник от Борусия Дортмунд. Никога няма да те обичаме както обичаме Герд Мюлер и може би наистина си дразнещ сребролюбец. Никога няма да плачем за теб, както още плачем за снайпериста с чисто баварско сърце Герд. Но на черното бяло не можем да кажем. А черно на бяло в момента светът крещи - Роберт Левандовски е с разлика №1.


Иван Георгиев, специално за Gol.bg