Професионалните спортисти не трябва да се страхуват, че могат да бъдат съдени, ако получат контузии по време на занимания, които не са пряко свързани с тяхната професия. Това заяви германският адвокат Кристоф Шикхард пред ДПА.

Темата стана актуална в Германия, след като капитанът на Байерн Мюнхен Мануел Нойер счупи крака си, докато кара ски. Вратарят вече претърпя операция и няма да играе до края на сезона, което предизвика въпроси дали баварският клуб няма да потърси компенсация от дългогодишния си състезател.

"Не е никаква работа на работодателя да се занимава с това какво прави служителят му по време на ваканцията си", коментира Шикхард.

Според адвоката в миналото е имало много играчи, в чиито договори са били записани клаузи за това какво могат и какво не могат да правят в свободното си време, но регулацията по тях е била практически невъзможна. Освен това лицензионното споразумение, което Германската футболна лига издава всяка година, не съдържа подобни разпоредби.

"Решаващият момент в подобен казус e дали служителят е нарушил някое свое задължение, с което да наруши записана клауза в договора. Такава може да му забранява да участва в опасни спортове. Ако спортистът е нарушил подобна клауза, той може да бъде предупреден или в краен случай отстранен", посочва адвокат Ханс-Уве Рихтер, също цитиран от ДПА.

За момента на широката публика не е известно дали в договора на Нойер е била записана подобна клауза.