Странна ситуация от нищото възникна около Байерн Мюнхен. Вечното благополучие на баварския колос е разклатено и колосът може да се окаже на глинени крака. Тази мисъл се прокрадва след трите поредни равенства, постигнати след подновяването на Бундеслигата на 20 януари. По презумпция звучи невероятно хегемонът да не спечели три мача поред, а в този случай има и допълнително усложнение, свързано с поведението на терена. Байерн поведе на Лайпциг и Айнтрахт, но изцяло предаде инициативата на противника и допусна изравняване на резултата. Истината е, че и в двата мача бе по-близо до загубата, отколкото до успеха. А срещу Кьолн с огромен шанс успя да избегне поражението, след като Джошуа Кимих измъкна точката за 1:1 с фантастичния си гол в последната минута на мача.

Нещо в Мюнхен силно скърца и привържениците на отбора с доста притеснение гледат към следващия мач на червената машина срещу Волфсбург. Двубоят на „Фолксваген арена” е с прекалено голямо разнообразие от различни нюанси и акценти. Най-важният като че ли се съдържа в личното отмъщение на треньора на вълците Нико Ковач, който може да причини огромна болка на един от предишните си клубове.

2 ноември 2019 година – ден, в който Байерн загуби с 1:5 от Айнтрахт. Любопитно е, че 4 месеца по-рано в последен кръг от Бундеслигата мюнхенският гранд победи точно с 5:1 Айнтрахт и се короняса за шампион. Това се случи в кампанията 2018/19 и е единственият случай от последните 10 първенства, в който титлата се решаваше в самия край на първенството. И това бе пряка индикация, че столчето на Нико вече е доста разклатено. По принцип в Мюнхен изборът на родения в Германия хърватин не бе безспорен и фактът, че Ковач триумфира с Купата на Германия през 2018-а с Айнтрахт срещу Байерн, някак не изглеждаше достатъчно солиден. 

Ковач се провали напълно в ШЛ, където тимът му отпадна на осминафинал. Но пък дублира трудно спечелена титла с Купа на Германия и му бе даден шанс да продължи. Само че два месеца след началото на кампанията през есента на 2019 г. се случи немислимото в клуб като Байерн – треньорът бе уволнен преждевременно. След 10 кръга от Бундеслигата Байерн бе четвърти с 18 точки, като чашата преля след споменатото поражение с 1:5 от Айнтрахт. Но и с едно голямо оправдание, че в същия мач Жером Боатенг бе изгонен в деветата минута. Само за протокола – Ханзи Флик още в първия си мач на 9 ноември разгроми Дортмунд с 4:0, спечели титлата не с две, а с 13 точки разлика, като в неговия период от 24 мача баварците придобиха 64 точки, или средно по 2,67 на мач. В добавка Флик триумфира в Шампионска лига и за десерт добави Купата на Германия.

Реминисценцията беше необходима, за да се направи сравнението със ситуацията на сегашния треньор на Байерн Юлиан Нагелсман. Той не спечели нищо с Лайпциг, но се смята, и то не без основание, че Доменико Тедеско е получил наготово благодарение на него Купата на Германия през 2022-ра. В дебютния си сезон в Байерн, противно на всички очаквания, 35-годишният специалист ликува в първенството с най-ниския точков актив в цялата поредица от 10 поредни титли. Мюнхенският колос фиксира в крайното подреждане само 77 пункта, което е с един по-малко дори от лошия сезон на Ковач. 

Към момента Байерн също е доста уязвим водач в класирането с 37 точки от 18 мача, което прави средно около 2. Ковач бе уволнен при сходните 1,8. Ако Нико, който в момента е начело на Волфсбург, получи сладко отмъщение в неделя, Байерн за пръв път от неговото уволнение насам ще падне под 2,00 точки средно на мач. И още няколко подробности правят баварския колос на глинени крака. Байерн оглавява временното класиране по най-много равенства и най-малко загуби, но е след Унион и Дормунд по броя на победите. А най-плашещият паралел между Ковач и Нагелсман е наближаващият на 14 февруари осминафинал в ШЛ между Байерн и ПСЖ. И Нагелсман, който отпадна на четвъртфинал от Виляреал през миналия сезон, сега може се свлече с едно стъпало надолу. Все обезпокоителни новини, развалящи традиционно аристократичното спокойствие в Мюнхен.

Но не само съмненията около качествата на Нагелсман безпокоят червените фенове, защото в последно време управата на любимия им клуб спря да обезкървява другите си съперници от Бундеслигата. През лятото Байерн взе Садио Мане от Ливърпул, а преди два дни – Кансело от Манчестър Сити. Но Коло Муани продължава да играе за Айнтрахт, Нкунку, макар и контузен, си е в Лайпциг, Маркус Тюрам не мърда от Мьонхенгладбах, а най-желаният от феновете Джуд Белингам е закотвен в Дортмунд. А в Байерн заместват Левандовски с вечната резерва във всички клубове, в които е играл – Чупо-Мотинг. Цялата стратегия на Нагелсман се гради единствено около Джамал Мусиала, но дали плещите на 19–годишния юноша могат да издържат цялото това натоварване!?

Истината е, че вече години наред в Байерн ползват записките на великия Пеп. Четат ги, сравняват ги със своите, дори богатото наследство на Гуардиола не е неизчерпаемо. И точно през този сезон се вижда отчетливо, че наглед огромното разстояние между Байерн и останалите може неочаквано бързо и лесно да се съкрати. Бундеслигата в момента е най-конкурентното първенство и следователно най-интереснотов целия свят. Петте отбора в челото са само в три точки разлика. С няколко поредни победи горещите Айнтрахт и Волфсбург могат от шесто и седмо място да стигнат до самия връх. Леверкузен бе преобразен от Чаби Алонсо и върви стремглаво нагоре. Забравих да спомена, че там пък се подвизават двамата най-интересни футболисти в Бундеслигата – Флориан Вирц и Муса Диаби. Не присъстваха заради контузии на световното в Катар и това е добър повод да прогресират в клубното първенство и Лига Европа. И някак Байерн стои прекалено консервативно и самоуверено в целия този богат фон от големи катаклизми и размествания. Но кой знае, все 
пак Байерн си е Байерн и бурята от края на януари може да се окаже от няколко капки в чаша вода.


Жаклин Михайлов, "Тема спорт"