Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Оливер Кан обяви, че ще проведе „открит разговор“ с Мануел Нойер, след като капитанът остро критикува клуба за уволнението на треньора на вратарите Тони Тапалович.

„Това, което Мануел каза в части от двете интервюта във връзка с освобождаването на Тони Тапалович не подхожда нито на него като капитан, нито на ценностите на Байерн“, каза Кан, цитиран от агенция ДПА.

Нойер, който ще остане извън игра до края на сезона заради фрактура на крака, нападна клуба в интервюта за германския вестник Suddeutsche Zeitung и интернет портала The Athletic заради скорошното изненадващо уволнение на Талапович, който бе негов треньор в Байерн от пристигането му през 2011 година, а освен това е негов близък приятел и кум.

„За мен беше удар, когато вече лежах на земята. Почувствах, че сърцето ми е откъснато от гърдите. Това бе най-жестокото нещо, което съм преживявал през кариерата ми. В Байерн искаме да сме различни, да бъдем семейство. После нещо се случва и аз никога не съм преживявал подобна ситуация“, разказва Мануел Нойер, наричайки решението „нещастие“.

Интервютата идват след няколко тежки седмици за Нойер – първо, отпадането на Германия в групите на Световното първенство по футбол в Катар, а след това и контузията му по време на ски ваканция, след която претърпя операция. Стражът получи критики заради случилото се, последвани от освобождаването на Тапалович и привличането на вратаря Ян Зомер, който не би приел доброволно ролята на втори избор, когато Мануел Нойер се завърне.

„Откритият разговор“, който Оливер Кан обяви, че предстои с Нойер идва в труден период за Байерн, който вече има само точка аванс пред преследвачите си във временното класиране в Бундеслигата, а наближават и мачовете с Пари Сен Жермен от осминафиналите на Шампионската лига.

„Изявленията му идват в неподходящ момент, защото ни чакат много важни мачове“, добави Кан, а попитан за мотивите на Нойер, той отговори: „Мануел е лично засегнат, разбираме това донякъде. Знаехме това, когато му обяснихме решението за треньора на вратарите, което той не прие леко, но беше най-доброто за момента за нашия отбор. Преживях подобна ситуация в националния тим през 2004 година. Нашият треньор на вратарите Сеп Майер не получи добро отношение от Германската футболна федерация и се стигна до раздяла, а аз работих със Сеп години наред и бяхме приятели. Това също ме разочарова и бях ядосан, но за мен общите цели са водещи и бяха по-важни от моите лични чувства. Затова реших да не говоря публично по това време, а Мануел сега направи обратното.“

В интервютата Мануел Нойер твърди, че е далеч от приключване на кариерата и цели да се завърне в националния вратар и в Байерн.