Бившият капитан на германския национален отбор по футбол Филип Лам заяви, че за него Пари Сен Жермен не е отбор, а оприличи френския шампион на луксозен универсален магазин на техните катарски собственици.

Лам изрази мнението си в своята традиционна колонка в седмичника "Ди Цайт", излизащ в сряда. И там обяснява, че ПСЖ разполага с фантастични индивидуалности като Килиан Мбапе, Лионел Меси и Неймар, но не успяват да сглобят отбор. Постоянни инвестиции, смени на треньорите не са достатъчни, за да бъде спечелена Шампионската лига. А тази година тимът отново приключи безкрайно рано участието си в най-комерсиалното състезание – още на осминафиналите, където не успя да вкара дори гол на Байерн Мюнхен.

Лам, който е шеф на организационния комитет на Евро 2024, беше капитан на Германия по време на последната спечелена световна титла през 2014-а година в Бразилия. Той предположи, че ПСЖ в сегашната си форма не е "нищо друго освен витрина на богатството на техните собственици и техните политически намерения".

"Този изключително скъп отбор прилича на луксозен универсален магазин, който показва най-ценните си експонати, на които всички се възхищават, но и които никой не може да си позволи", пише Лам. "Това гарантира огромно внимание към тях и зрелищност, но работи единствено като икономическа структура. Когато се харчат толкова много пари, но не се постигат нужните резултати, не е добре. А от политическа гледна точка инвестицията на ПСЖ може и да се е изплатила. Популярността на футбола го прави подходящ инструмент за други цели... Такъв е светът днес“ казва още един от най-популярните футболисти на Байерн (Мюнхен) от началото 21-и век.

"Футболът обаче все още е нещо друго, поне така го разбираме ние в Германия. Трябва да има страхотни отбори, с които хората по трибуните се идентифицират. Отбори, които се развиват в процес – изграждат се, стават силни, и времето им после отминава. Това са ценностите на футбола в Европа, който аз знам, с който аз пораснах. Но явно на Пари Сен Жермен ценностите са други“ пише още в колонката си Лам.

И според него въпреки събраните много звезди, те не показват добър футбол на терена, тъй като "играят без вдъхновение и предлагат на публиката емоции на парче".

"Всички те са сред най-известните футболисти на планетата и имат фенове и последователи по цялото земно кълбо, вероятно най-много от всички пълнят социалните мрежи. Но нищо свръхестествено не се появи в двата дуела с Байерн Мюнхен. Нищо, което да буди ентусиазъм, нищо, от което да искате да сте част и да кажете: това е моят отбор, както децата казваха за големите отбори от 70-те, 80-те, 90-те години. Вероятно трябва да съжаляваме за доста сериозната група фенове на Пари Сен Жермен, които пътуваха за да видят това в Мюнхен", завърши капитанът на световните шампиони от Бразилия 2014.