След бойното кръщене на Томас Тухел в Der Klassiker за новия треньор на Байерн Мюнхен предстои още по-голямо предизвикателство в четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Манчестър Сити и Пеп Гуардиола. Известна е историята как двамата треньори са обсъждали оживено тактики, използвайки солници и пиперници в ресторантите в Мюнхен, така че не е преувеличено да се каже, че се задава невероятна тактическа битка.

Тухел и Гуардиола са се изправяли един срещу друг вече 10 пъти. Първите два мача са спечелени от Пеп през сезон 2013/14, докато водеше Байерн, а Томас е начело на скромния Майнц. Надмощието на каталунеца продължава през 2015/16, когато неговият Байерн громи Дортмунд на Тухел с 5:1 в лигата и 4:3 с дузпи във финала за Купата на Германия, а на „Сигнал Идуна Парк“ срещата им завършва постно 0:0. 

Едва пет години по-късно те се сблъскват отново и този път Тухел най-накрая постига своето. Вече като наставник на Челси, германецът успява да надиграе Ман Сити на Гуардиола в полуфиналите за ФА Къп през 2020/21. Настоящият треньор на Байерн печели и следващите две срещи помежду им – 2:1 като гост във Висшата лига и връхната точка в кариерата – 1:0 във финала на Шампионската лига през пролетта на 2021-ва.

Пеп Гуардиола успява да си отмъсти през 2021/22, когато Ман Сити печели и двете срещи във Висшата лига с по 1:0. Последната от тях е през януари 2022-ра, откогато е изминала повече от година – време, в което треньорите имаха още време да усъвършенстват своите методи. Фенове и експерти често критикуват каталунеца, че прекалява с тактическите промени и експериментите, когато става дума за ключови мачове. В резултат на това трофея в Шампионската лига, който покори два пъти с Барселона, продължава да му се изплъзва начело на Манчестър Сити. И въпреки последните неуспехи на международната сцена списъкът с отличия на Пеп продължава да говори сам за себе си. 

В допълнение към континенталните успехи той е ставал 10 пъти шампион в националните първенства (Висша лига, Бундеслига и Ла Лига), добавяйки към тях три световни клубни титли, както и 17 триумфа в състезания за купи. Много от тенденциите в съвременния футбол тръгват точно от него, а изобретенията му понякога се използват дори от съперниците. Точно такъв е случаят с бека Жоао Кансело, който се премества напред в халфовата линия, както направи през второто полувреме на четвъртфинала срещу Фрайбург за Купата на Германия.

В скорошните мачове на Ман Сити срещу РБ Лайпциг, Бърнли, Ливърпул и Саутхемптън направи впечатление, че Гуардиола стартира с трима в защита плюс още един четвърти защитник (Стоунс или Рико Люис), който е поставен в средата на терена. Когато е необходимо, този допълнителен халф се връща назад в отбрана, за да осигури покритие за изключително атакуващо настроената халфова линия и централния нападател. Тази схема 3-2-4-1 даде на момчетата на Пеп пълна доминация на терена, позволявайки им да извадят от позиция съперниковите бранители. Дори срещу Ливърпул на Юрген Клоп гражданите имаха 68 процента притежание на топката, 17 удара към вратата (срещу четири за опонента) и спечелиха заслужено с 4:1. 

Затова, за да му противодейства, Байерн на Тухел ще се нуждае от добре обмислен план. В подобни случаи Томас е показал, че умее да се отличава. Загубата от Фрайбург за Купата на Германия бе като събуждане за него след летящия старт в Класиката срещу Борусия Дортмунд. След като се видя, че тактиката му няма да проработи в мача за Купата на Германия, Тухел реагира с изместването на Кансело в средата на терена – позиция, която му е позната от работата с Пеп Гуардиола в Сити. Така Байерн вече имаше втори играч заедно с Кимих, който да помага при стартирането на атаките от халфовата линия, а Кансело намери достатъчно пространство. В крайна сметка победата се изплъзна само заради дисциплинираната защита на Фрайбург. Сити обаче без съмнение ще играе много различно и предимно атакуващо. Тухел е успявал да контрира подобна тактика в миналото. Във финала на Шампионската лига през 2021 г. той построи Челси в схема 5-2-3, което намали максимално свободните зони за Сити. Тепърва ще разберем дали подобна стратегия може да проработи отново във вторник.

Атаката на манчестърци трябва да бъде удържана с петима в защита, докато при контрол на топката Байерн може да се върне към вече познатия модел с Кансело, който да се премества напред в халфовата линия, а Алфонсо Дейвис да бомбардира напред от лявото крило. Алтернативно връщането на португалеца отзад ще направи баварците по-малко атакуващи, но по-стабилни в защита.

Тухел и Гуардиола се известни с това, че изготвят конкретни планове за всеки мач и непрекъснато ги адаптират. На финала в ШЛ през 2021 г. Гуардиола разположи Гюндоган като „фалшива шестица“, а този ход в крайна сметка му коства трофея. Тухел бе избрал по-дълбока игра, която покани отбора на Пеп да излезе напред, преди да ги удари на контра.

Предстои да видим дали Манчестър Сити ще се подреди във формацията 3-2-4-1, която използва напоследък, или Гуардиола ще измисли нещо различно и специално конкретно за този сблъсък. В срещите от Висшата лига 2021/22 срещу Челси, когато начело на сините бе Тухел, бившият треньор на Байерн винаги избираше 4-3-3. В трите последователни победи на Томас над Пеп се забелязваше една прилика – гражданите се стремяха да водят инициативата, а германецът винаги намираше тактически пролуки, за да изпълни своя план. Сити ще опита да използва домакинството като свое предимство, но трябва да внимава: Тухел знае как да победи Гуардиола и ще увери, че играчите му също го знаят.

Материал на Bundesliga.com
Превод на "Тема спорт"