РазенБалшпорт Лайпциг и Байерн Мюнхен завършиха 2:2 в дербито на шестия кръг в германската Бундеслига, което се игра на стадион „Ред Бул Арена“.

„Биковете“ изиграха изключително ефективно първо полувреме, в което отправиха само два точни удара, но те се превърнаха в голове в рамките на седем минути. Първо Лоис Опенда откри резултата, а малко след това подаде за попадението на Кастело Лукеба.

Баварският колос изигра навярно най-слабото си първо полувреме под ръководството на Томас Тухел, остана само с един точен удар и беше изключително посредствен във всяка една фаза на играта.

След почивката Байерн излезе напълно преобразен и буквално смаза противника. Хари Кейн изравни от дузпа в 56-ата минута, а четвърт час по-късно Лерой Сане изравни при бърза контраатака. До края шампионите контролираха играта, но не сътвориха пълен обрат.

Така Байерн Мюнхен събра 14 точки и падна от върха, заемайки трета позиция. Лидер е Байер Леверкузен с 16 точки, пред сензацията Щутгарт с 15 пункта. РБ Лайпциг е пети с 13 точки.


Хегемонът създаде първото чисто голово положение в двубоя още в четвъртата минута, когато Хари Кейн намери Джамал Мусиала и го изведе на отлична позиция. Суперталантът остана сам срещу вратаря Янис Бласвич, но по чудо стреля в обсега му и изпорти златна възможност.

Не след дълго груба грешка в отбраната на баварците постави вратаря Свен Улрайх в комична ситуация. Излязъл напред, стражът беше в ролята на зрител как шведът Емил Форсберг се опитва да намери опразнената врата, но по чудо топката мина в аут.

Късметът за мюнхенци не продължи дълго и до 26-ата минута „биковете“ вкараха две попадения само в рамките на седем минути. Първо Лоис Опенда вкара след контраатака, като опитът на Ким да го спре беше напълно безполезен. След това при изпълнение на корнер Улрайх увисна, Опенда свали топката с глава и Кастело Лукеба вкара със зверски снаряд с левачката.

Играта на Байерн изобщо не се получаваше и отборът изглеждаше кошмарно в отбрана и напълно безидеен в атака. Кингсли Коман направи хубаво включване и заложи на мощен удар, който обаче профуча покрай целта.

Най-интересното е, че до края на първата част РБ остана само с два точни удара, а Байерн дори имаше статистическо предимство от 4:3 удара (само една точна стрелба) и 65% владеене на топката, но като цяло изглеждаше изключително муден и безобиден.

Десетина минути след подновяването на играта Хари Кейн намали пасива на своите от дузпа, която беше отсъдена за удар с лакът на Бенямин Хенрихс. Кейн стреля в десния ъгъл и стражът Бласвич докосна топката, но нейната скорост й позволи да влети в мрежата. 

Малко след това взетият от Дортмунд Рафаел Герейро беше много близо до целта с изстрел от дъгата, но топката профуча покрай десния страничен стълб. Байерн видимо заигра по-агресивно и влизаше по-смело за всяка първа и втора топка, а в офанзивен план вече приличаше на себе си.

В 70-ата минута Байерн изравни резултата след корнер за Лайпциг и бърза контраатака. Джамал Мусиала си пое топката перфектно на гърди, напредна и намери бързоногия Лерой Сане, който се възползва от чудесната си форма напоследък и заби кълбото в долния ляв ъгъл.

Баварците продължаваха да контролират играта и тя се водеше предимно в половината на домакините, които изглеждаха доста уморени и от време на време контраатакуваха, макар и без никакъв успех.

Дълбоко в добавеното време РБ можеше да стигне до успеха, но излезлият напред Улрайх изпревари Шешко и отне топката на нападателя извън своето наказателно поле.


РазенБалшпорт Лайпциг – Байерн Мюнхен 2:2

1:0 Лоис Опенда – 20’
2:0 Кастело Лукеба – 26’
2:1 Хари Кейн – 56’, дузпа
2:2 Лерой Сане – 70’