Гледката на Герд Мюлер по пътя нагоре към „Алианц Арена“ вече не може да бъде пропусната, като неговата статуя стои гордо пред стадиона от септември. Ули Хьонес каза в прочувствена реч при откриването: „Герд беше най-добрият номер 9, който вероятно светът някога ще има“. По този начин той направи смело преминаване от миналото към настоящето на германските рекордни шампиони. Какво всъщност означава последният паметник в Мюнхен за човека, който в момента носи номер 9 на фланелката на Байерн?

Беше дъждовен понеделник, около седмица след откриването на статуята на Мюлер. Констатацията, че времето беше много британско след седмици ярко слънчево греене, е като гол на празна врата – просто трябва да се направи. Хари Кейн, новото попълнение от Тотнъм Хотспърс, се появи от тренировъчната площадка до съблекалнята след допълнително занимание, като този път засне няколко видеоклипа за маркетингови дейности и отново почти всеки изстрел беше хит. Асистентът хвърляше топка след топка към Кейн, а той хладнокръвно нанасяше волета, насочени в ъгъла на вратата. Добре свършена работа, както винаги.

Какво е чувството статуята на Герд отвън да хвърля сянка върху стадиона, а Кейн вътре да върши работата си с това доста гигантско наследство на раменете си? Сигурно няма по-голям натиск? Освен най-високата трансферна сума, плащана някога от Байерн? Англичанинът се смее.

„Честно казано, най-големият натиск оказвам аз самият върху себе си. Искам да постигна нещо. Преди време проучих головете на Мюлер в YouTube. Исках да разбера какъв е той и как играе. Герд беше невероятен голмайстор и от това, което чувам, преди всичко невероятен човек. За мен е много специално да следвам стъпките му“, каза капитанът на Англия.

Феновете са специален стимул, те винаги са били важни, споделя Кейн. Какво прави един велик играч, как се определя? Хари често говори както играе – директно и целенасочено. Дори и с подобни въпроси, както прави пред вратата на съперника, той стига направо до целта и до много оригинален общ знаменател. Самият нападател все още се чувства „като фен, който играе просто защото обичам този спорт толкова много“. Може би това е тайната защо той очевидно намира за по-лесно от другите да остане хладнокръвен пред вратата. Когато преследваш топката страстно като фен, проблем като напрежението дори не възниква. Желанието да бележи никога не изчезва, призна Хари, „асистенциите също са важни и преди всичко винаги има групов успех, победа за отбора – но този прилив на адреналин след гол винаги те държи“.

Пристигането му беше посрещнато радостно от феновете на Байерн, които видяха в него дългоочаквания заместник на Роберт Левандовски. И не сгрешиха. Но не посрещането на феновете на Кейн гарантира, че ще се установи без проблеми, а по-скоро отношението към служителите в клуба.

„Разбира се, че бих се ръкувал с хората, които срещам тук“, каза Хари, след като прекара голяма част от първите си дни в клуба, поздравявайки 300-те служители, намиращи се в тренировъчната база на „Зебенер щрасе“. „Това е моята личност. Всички сме част от един и същи екип – и всички заслужават еднакво уважение. Това никога няма да се промени в живота ми“, каза цитираният от Тема спорт англичанин.

„Аз съм от типа хора, които смятат че винаги има нещо, в което можеш да станеш по-добър. Така че това ще бъде моят начин на мислене до края на кариерата ми. Радвам се, че мога да помогна на отбора с головете си. Щастлив съм и опознавам отбора все по-добре и заедно да вървим напред. Винаги съм мечтал за трофеи, а това е и стремежът на Байерн, така че съм на правилното място“, смята нападателят.

При Кейн, който, както се казва, играеше в Тотнъм от незапомнени времена (започва при шпорите 11-годишен), повече от всяко друго ново попълнение бе важен въпросът колко бързо човек може да се почувства като у дома си в нова среда. Байерн набляга много на своята идентичност и футболисти от цял ​​свят рядко, всъщност никога, са успели да избягат от привлекателността на този клуб, който се характеризира със семейно чувство и фолклор, като много от тях остават много по-дълго, отколкото първоначално са  планирали.

Хари се включи с автентично удоволствие в традиционната фотосесия в ледерхозен (типични за Бавария, Австрия и Южен Тирол кожени панталони до коляното), като, разбира се, Томас Мюлер не пропусна възможността да му демонстрира, че в Бавария отваряш бутилка бира с капачката на следващата. Кейн трябваше да се смее на глас в дъжда на тренировъчната площадка, когато го попитаха за Мюлер. „Томас е фантастичен човек, който живее с Байерн. Той има този специален глад, винаги иска всичко, в същото време се наслаждава на това, което прави. И двамата ще дадем всичко, за да успеем с Байерн.“

Когато Франк Рибери пристигна през 2007 г. от Марсилия, огромен плакат висеше на няколко етажа на „Одеонсплац“ в сърцето на Мюнхен в продължение на седмици. „Байерн отново има своя крал“, пишеше под снимката, на която крилото бе в царствена одежда.

В Англия принц Хари беше удостоен с титлата херцог на Съсекс през 2018 г. в деня на сватбата си от покойната си баба кралица Елизабет II. „Принц Хари“ от Мюнхен, от друга страна, има всичко необходимо тук, за да стане „херцог на успеха“. Кой знае? Може би ще построят и негова статуя в Мюнхен. Хьонес също беше попитан по повод неговото изявления за най-добрия номер 9 при откриването на паметника на Мюлер, какво може да си помисли Кейн за това? Почетният президент се ухили палаво: „Хари е тук само от няколко седмици. Нека след три години видим колко голове е вкарал и ще говорим пак. Имам пълно доверие в него“.

Досега в своята все още много кратка кариера в Бундеслигата Кейн надмина Мюлер със седем гола (плюс три асистенции) след пет кръга, в сравнение с петте гола на Герд за същия период. Целта да надмине първата кампания на Мюлер в Бундеслигата – 14, изглежда лесно постижима. С още 29 мача до края, като се започне от  съботното (б.р. – утре) гостуване на конкурента за титлата РБ Лайпциг и съотношението от средно 63 минути за гол, истинският въпрос е с колко Кейн ще бие постижението на Бомбардира на нацията. При всички положения рекордът на Мюлер от 40 попадения, а също и на подобрилия го Роберт Левандовски с 41, изглеждат застрашени.

Юлиан Бауман, fcbayern.com

Снимка: БГНЕС