Измина почти четвърт от сезона в Бундеслигата, след която едно изненадващо име продължава да води убедително на върха при голмайсторите. Гвинейският национал Серу Гираси чупи рекорди със своите 14 попадения за 8 кръга и по този начин води Щутгарт до неподозирани висини.

Хари Кейн е в правото си да смята, че вкарването на повече от гол средно на мач в първенството до момента е повече от изключително постижение, но дори звездната покупка на Байерн в момента е засенчена от непознатия доскоро Гираси. В цялата история на германския елит не е имало футболист с толкова попадения до осмия кръг, а в големите 5 първенства на Стария континент само Кристиано Роналдо може да се похвали с повече през сезон 2014/15, когато бележи 15 за Реал Мадрид по същото време на кампанията.

Гираси обаче нямаше как да се изравни с легендарния португалец, тъй като получи контузия още през първото полувреме на съботния мач с Унион Берлин, но все пак направи достатъчно, за да помогне на своите да постигнат шеста поредна победа (3:0) и да заемат второ място в класирането. Треньорът Себастиан Хьонес не вижда опасност от свръхувереност, тъй като описва своята звезда като „много скромен и уравновесен човек“. Неговото забележително издигане всъщност започна още в края на миналия сезон, когато се разписа четири пъти в последните пет кръга, а след това бе точен и в плейофа за оцеляване срещу Хамбургер, за да помогне на швабите да останат в Бундеслигата. Това допълнително убеди Хьонес, чието идване като треньор бе ключов фактор за формата на Гираси, да направи постоянен трансфера му от френския Рен.

„Аз се възползвам от отбора и съм благодарен за това, защото е удоволствие да играя тук пред тези невероятни фенове. Щутгарт е страхотен град”, доволен е Гираси в свое изказване по-рано този месец.

Неговата история започва на френския южен бряг, където е роден в градчето Арл. Ранната му кариера преминава през Лавал, за който дебютира още на 17 години, Лил и Оскер (наем), преди да акостира в Кьолн през 2016-а. В своята дебютна кампания в Германия обаче страда от контузии и проблеми с адаптацията. Затова записва общо… 79 минути. Във втория му сезон нещата не се подобряват особено, защото Кьолн изпада от Бундеслигата. Гираси обаче вкарва запомнящ се победен гол срещу Арсенал в Лига Европа.

След завръщане във Франция, където играе за Амиен и Рен, гвинейският национал е готов да се пробва отново по немските терени, но този път много по-успешно. Неговата контузия, получена в събота, със сигурност може да спре прогреса на отбора, но това не е единствената лоша новина за треньора Хьонес, който няма да може да разчита на Гираси и през зимата – тогава той ще участва на Купата на Африка. А що се отнася до все по-засиления интерес, който се наблюдава от други клубове, засега в Щутгарт запазват спокойствие: „Серу знае какво има тук. Той се идентифицира на 100% с каузата на Щутгарт“, заяви треньорът Хьонес, след като самият Гираси също потвърди, че се чувства страхотно при швабите. Като стил на игра той не се различава твърде много от последния голям нападател на Щутгарт – Марио Гомес. „Супер Марио изстреля тима до титлата през 2007 г. и заради начина, по който Гираси започна сезона, феновете на тима вече най-вероятно мечтаят за повторение“, пише сайтът на Бундеслигата в своя очерк за 27-годишния голаджия. Той има 11 гола в различните юношески формации на Франция, но избира да представлява родината на своите родители Гвинея през март 2022 г.

Дойче Веле, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС