Моментът на истината настъпи – двубоят, който всички чакаха, е тук. Леверкузен срещу Байерн в мач, в който славата очаква смелите. Лидерът в класирането приема своя най-близък преследвач, но къде ще се проведат ключовите битки и кои играчи могат да направят разликата?

  • Вратарският опит

Всичко започва с капитаните на двата отбора – вратарите Лукаш Храдецки и Мануел Нойер. Двамата са опитни и са готови да изиграят своята роля срещу най-смъртоносните атаки в Бундеслигата. Финландецът пропусна само един мач за аспирините и неговите 58 спасени удара допринесоха много за това хората на Шаби Алонсо да имат най-добрата защита в първенството. Големият момент за Храдецки беше във финала за Купата на Германия, когато беше блестящ за Айнтрахт Франкфурт при победата над Байерн. Но без съмнение предстоящият двубой е най-важният в забележителната кариера на 34-годишния страж. Неговият колега е врял и кипял в подобни битки. 11-кратен шампион в Бундеслигата с баварците и рекордьор в първенството по сухи мрежи (224). Имаше доста въпросителни заради счупването на крак по време на каране на ски, но Нойер в типичния си стил отхвърли всички съмнения и се върна силен както винаги. Наскоро той записа невероятния мач №500 за мюнхенския колос, а уменията му да играе с топката, както и командващото му присъствие между гредите може да направят разликата в събота.

  • Лидерите в защита

На Джонатан Таа и Матайс де Лихт ще бъде поверено да организират отбранителната форма на своите отбори. Носител на титлата в 3 различни държави, нидерландският национал показа хладнокръвие в напечените мачове, а дефанзивният му нюх го прави труден за надхитряне. 24-годишният бивш бранител на Аякс и Ювентус премина през няколко проблема с контузии този сезон, но през миналата кампания записа 31 мача в шампионската кампания. Този опит ще му помогне, когато се изправи срещу Вирц, Хофман, Шик и компания. Таа ще бъде също толкова важен за Леверкузен. Бившият защитник на Хамбургер е в центъра на блестящото представяне на аспирините през сезона, а освен това и бележи често – има 4 попадения. Също така е №1 по успешни подавания от игра (96,32%).

  • Сърцето на терена

Лидерът на терена на Шаби Алонсо е Гранит Джака. Резултатите от съвместната работа на двамата дори изненадват швейцареца. „Не очаквах нещата да се получат толкова добре“, призна той, когато бе попитан дали всичко върви по план след преместването му от Арсенал през миналото лято. Джака е опорната точка на този вълнуващ отбор. Той е спокойствието, олицетворявано в ролята му на главен организатор на играта, и дори е натрупал страхотен километраж, въпреки че има само 19 двубоя. Швейцарецът е напълно готов да дирижира от средата на терена.

  • Заплахата от бековете

„БайАрена“ се подготвя за това, което може да се превърне в един от най-бързите мачове този сезон. Очаквайте искрите да прехвърчат от фланговете, където темпото ще управлява играта. Леверкузен е обект на завист заради своите летящи крайни защитници Алекс Грималдо и Джереми Фримпонг, като двамата са участвали в общо 27 гола. Демонът на скоростта Фримпонг е кралят на спринтовете с несравнимите 661 на името си. Неговите 5 попадения и 6 асистенции отдясно показват и колко плодотворен може да бъде той. Грималдо пък е с невероятните 7 гола и 9 асистенции в първия си сезон в Бундеслигата, а освен това е и майстор на статичните положения – нещо, което Байерн разбра от първа ръка в четвъртия кръг (2:2).

  • Звездните момчета

Разбира се, винаги е възможно един-единствен миг на магия от един от двамата брилянтни 20-годишни младежи да направи разликата. Те са повече от способни да донесат фактора „уау“ – Флориан Вирц и Джамал Мусиала. И двамата национали на Германия, понякога изглежда, че скандално надарените футболисти играят от цяла епоха. Фенове отвсякъде пристигат само за да видят двамата техници в действие и ще бъде истинско удоволствие, когато в събота се изправят един срещу друг на терена. Няколко проблема с контузии означават, че Мусиала има 5 мача по-малко от своя колега в Бундеслигата, но въпреки това е с 5 гола и 2 асистенции. Междувременно Вирц реализира 5 от 43-те си удара, а освен това има 8 голови подавания.

  • Атакуващо мислене

Байерн пристига в Леверкузен с най-резултатния нападател в Бундеслигата. Хари Кейн има страхотните 24 попадения и мнозина вече забравят, че това е едва първият му сезон в Германия. 30-годишният капитан на Трите лъва счупи куп рекорди и се цели в историческото постижение на Роберт Левандовски от 41 гола в рамките на една кампания. По-тревожното за аспирините е, че Кейн е майстор и на пасовете и има 5 асистенции. До контузията на Виктор Бонифейс Леверкузен също имаше своя изключителен нападател. Нигериецът постигна 10 попадения и 7 голови подавания в едва 16 мача, а липсата му срещу баварците може да се усети. Въпреки това Шик показва признаци на подобрение след травмата си, вкара хеттрик наскоро и има 47 гола в 102 мача за Леверкузен. Новопристигналият Борха Иглесиас също ще има желание да представи аргументите си.

Георг ХОЛЦНЕР, Kicker, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС