Байер Леверкузен изнесе истинска лекция на Байерн Мюнхен в чаканото с огромен интерес дерби от 21-ия кръг на Бундеслигата! Хората на Чаби Алонсо разбиха с 3:0 баварците, утвърдиха се на върха в класирането и мечтаят най-накрая да триумфират с шампионската титла в Германия.

„Аспирините“ изковаха заслужения успех след попадения на преотстъпения именно от Байерн Мюнхен Йосип Станишич, Алекс Грималдо и Жереми Фримпонг.  Хърватинът откри резултата в 18-ата минута, а испанецът подпечата победата за домакините в 50-ата минута, след което Жереми Фримпонг фиксира крайното 3:0 в 5-ата минута на добавеното време. Треньорът на Леверкузен Чаби Алонсо спечели категорично тактическия сблъсък със значително по-опитния си опонент Томас Тухел и всъщност именно испанският специалист е в основата на изнесената лекция.

Домакините видимо стояха доста по-добре на терена на стадион „Байарена“. Те пропуснаха още няколко много изгодни положения пред вратата на Нойер. Показателно за превъзходството на „аспирините“ е и фактът, че отправиха цели 8 точни удара срещу само 1 за баварците. Малко преди края Фримпонг пък нацели гредата и не успя да направи победата на своите още по-изразителна. Преди това още веднъж гредата спаси гостите.

Хората на Томас Тухел демонстрираха учудваща липса на креативност в предни позиции. Единственият показател, по който имаха предимство, се оказа владеенето на топката, но то се оказа неефективно.

Така Леверкузен се утвърди на върха с 55 точки след 17 победи и 4 равенства. Тимът на Чаби Алонсо остана и единственият от Топ 5 на първенствата на Европа, който не познава вкуса на поражението. „Аспирините“ подгониха и рекорд именно на баварците за 32 поредни мача без загуба във всички турнири. Леверкузен вече има на сметката си 31.

Байерн Мюнхен запазва втората си позиция в таблицата. С този провал в директния сблъсък с лидера обаче хората на Томас Тухел вече са с 5 точки по-малко – 50.

Началото на дербито се забави заради поредните протести от страна на феновете срещу чуждите инвеститори в германския футбол. Преди първия съдийски сигнал към терена полетяха различни предмети. Така се наложи те да бъдат изчистени, за да почне дербито.

Чаби Алонсо стартира двубоя без чист централен нападател. На върха на атаката действаше Амин Адли. Именно пред него се откри първата добра възможност в мача, но той би право в ръцете на Нойер.

Баварците отговориха с удар на Горетцка, профучал над вратата. Постепенно домакините взеха инициативата и налитаха като оси към пеналта на гостите. Опасностите пред Нойер започнаха да се редуват.

В 17-ата минута Нойер спаси своите, след което пък Упамекано изчисти в странично хвърляне. Именно след неговото изпълнение обаче се стигна до логичното и заслужено откриване на резултата в полза на Леверкузен. След центриране отляво топката премина през краката на Упамекано, за да стигне до Йосип Станишич на далечната греда, а той без забавяне прати топката в мрежата – 1:0.

Хърватинът не изрази бурно радостта си, защото по ирония на съдбата той е собственост именно на Байерн Мюнхен, но играе в Леверкузен под наем до края на този сезон.

Домакините продължиха доминацията си. В 23-ата минута Нейтън Тела шутира, но Нойер изби в корнер. След тона Йонатан Та стреля с глава, но отново голкийпърът на баварците блесна под рамката.

Първият точен удар за Байерн дойде чак в 26-ата минута. Отправи го Мазрауи, но изстрелът му не затрудни Храдецки.

До почивката домакините профукаха нови добри шансове да увеличат преднината си. С пропуски се отличиха Амин Адли и Пиеро Инкапие. Точно преди двата отбора да се оттеглят в съблекалните Адли се озова и очи в очи с Нойер, но намеса на Упамекано се оказа решителна.

Малко след антракта „аспирините“ все пак заслужено удвоиха. Попадението реализира Алехандро Грималдо в 50-ата минута. Испанецът направи двойно подаване с Нейтън Тела и матира Нойер от малък ъгъл – 2:0. Така сметката на Грималдо набъбна на 8 гола от началото на сезона в Бундеслигата.

След около час игра Тухел се принуди да пусне в игра възстановяващия се от трамва доскоро Джошуа Кимих, а на терена се появи и Томас Мюлер.

Гостите изкараха голям късмет в 64-ата минута. Тогава Грималдо центрира от корнер, но кълбото кацна върху напречната греда.

Байерн пробва да притисне съперника си в опит да се върне в мача. Баварците обаче така и не съумяваха да намерят път към вратата на Храдецки. Вместо това в 88-ата минута едва не получиха нов гол в своята врата. При бърза контраатака Станишич, който сякаш правеше мача на живота си, комбинира с Фримпонг. Последният стреля силно по-диагонала, при което Нойер се намеси, но кълбото срещна страничната греда.

В добавеното време Жереми Фримпонг заби трети гол във вратата на Нойер. Той фиксира крайния резултат в 5-ата минута на от него. Байерн изпълни корнер, като и Нойер се включи в предни позиции. Домакините обаче отнеха топката и Фримпонг завърши светкавичната контраатака с далечен удар в опразнената мрежа – 3:0.

Байер Леверкузен – Байерн Мюнхен 3:0

Голмайтори: 1:0 – Йосип Станишич (18'), 2:0 – Алекс Грималдо – (50'), 3:0 – Жереми Фримпонг (90+5)

Байер Леверкузен: Храдецки, Станишич, Инкапие, Та, Андрих, Тапсоба,  Грималдо, Джака , Вирц, Тела, Адли

Байерн Мюнхен: Нойер, Упамекано, Мин Дже, Горецка, Дайър, Боей, Мазрауи, Мусиала, Павлович, Сане, Кейн