Как може некадърен съдия Марчиняк да свири толкова бързо заради евентуална засада и да отнеме на „Байерн“ гола за 2:2? Още не мога да повярвам! Какъв скандал!

От години има огромно недоволство, когато при всяка спорна атака и дори при кристално ясна засада съдиите изчакват топката да напусне терена или да влезе във вратата. Тогава вдигат флага. Но когато става въпрос за полуфинал в Шампионската лига, в 14-ата минута на добавеното време, когато се играе за всичко или нищо, знамето на секундата е горе. Съдията свири и всичко свършва.

Човек трябва да полудее от яд! Това е най-голямата кражба на гол в момент „всичко или нищо“ от финала на световното първенство през 1966 година. Тогава швейцарският съдия Динст с руския си помощник Бахрамов подариха на Англия гол за 3:2 срещу Германия на „Уембли“. Топката така и не бе преминала голлинията. И това никога не е било засада.

Сега отново германците са ощетените! Всеки футболен фен може да се ядосва, да ругае заедно с „Байерн“. Този отбор заслужи нашата съпричастност. Томас Тухел има право за думите си: „Всички трябва да са на лимита си! Всички трябва да играят безгрешно! Тогава и съдиите трябва да са на такова ниво!“

Истината е, че две грешки на Мануел Нойер поставиха „Байерн“ под напрежение. Ненужно рискованото му хвърляне доведе до контраатаката на „Реал“, оттам дойде ударът на Винисиус, който не можа да спаси. Точно като Оливер Кан на финала на Мондиал 2002 срещу Бразилия. Колко трагично предвид сензационните спасявания на Нойер до този момент.

„Байерн“ е аут. По най-болезнения и брутален начин, който човек може да си представи. Въпросът пред ръководството е дали може този отбор да се вдигне и да спечели Шампионската лига? През 1999 година „Байерн“ загуби за няколко секунди финала срещу „Манчестър Юнайтед“. През 2001-а спечели купата. На домашния финал през 2012-а срещу „Челси“ падна с дузпи. 12 месеца по-късно дойде триумфът на „Уембли“ срещу „Борусия“ (Дортмунд). Съдба ли е само? Следващият финал в Шампионската лига е на „Алианц Арена“ в Мюнхен. Какъв огромен шанс! Но и какво огромно напрежение!

През 2012-а „Байерн“ взе важното липсващо парче в пъзела – Хави Мартинес за 40 милиона евро. Сега на вратата и в нападение с Нойер и Хари Кейн всичко е наред. Но липсва човек, който да организира играта и да диктува темпото. Такъв като Тони Кроос в „Реал“. Нито Джошуа Кимих, нито Леон Горецка, нито Конрад Лаймер, нито Александър Павлович са такива. Напрежението върху шефовете е на два фронта. Такъв супертрансфер трябва да се обмисли и да се съгласува с треньора. 78 дни след обявяване на раздялата с Томас Тухел негов заместник няма.

 

Матиас Брюгелман, „Билд“

Превод на "Труд"