ЛА Лейкърс се върна там, където му е мястото. След 10 години пауза езерняците отново са шампиони в НБА. Предвождани от вездесъщия ЛеБрон Джеймс, момчетата от Холивуд сложиха край на най-тежкия и изстрадан сезон в историята на лигата. Кампания, продължила една година и прекъсната за 6 месеца заради пандемията от коронавирус. Довършена в безпрецедентен балон в комплекса на „Дисни Уърлд” в Орландо, без публика и само с отбрани личности, имащи възможност да гледат на живо извънземните от НБА.

Преди две години Краля обеща, че ще върне Лейкърс на върха в Лигата. Той премина при езерняците с единствената идея да ги направи шампиони. А след 106:93 в шестия сблъсък с Маями това вече е факт. Горещите дадоха всичко от себе си и след като почти бяха опрели съперника си до стената, бяха принудени да сведат глава и да поздравят по-класния и заслужаващ титлата отбор. В оказалия се последен двубой вчера рано сутринта Джими Бътлър и компания просто нямаха отговор на безупречната защита на Лейкърс. И още на полувремето вече бе ясно, че този мач ще излъчи и новия шампион. Коронясвайки за 17-и път в историята тима от Града на ангелите. Успех, който изравни езерняците на върха по този показател с Бостън.

Естествено, кой, ако не друг? ЛеБрон Джеймс дирижираше всичко в играта на своя тим и напълно заслужено спечели четвъртата титла в НБА в кариерата си. Краля регистрира 28-ия си трипъл-дабъл в плейофите, оставяйки на сметката си 28 точки, 14 борби и 10 асистенции. А цялостното му представяне, не само в серията с горещите, но и в елиминациите в последните близо 2 месеца, по категоричен начин го изведе до званието MVP. По този начин той стана първият баскетболист в историята на лигата, който получава това звание с трети различен тим (Маями 2012, 2013 и Кливланд 2016). Нито един друг играч не може да се похвали с подобен рекорд.

Успехът на езерняците в Орландо доведе до бурна радост в Лос Анджелис. Хиляди излязоха да празнуват по улиците на града, което доведе и до масови арести, сблъсъци с полицията, палежи на коли и безредици. Водни оръдия, конна артилерия, гумени патрони и сълзотворен газ бяха част от арсенала, който използваха униформените, за да разпръснат тълпата. Рестрикциите заради пандемията обаче нямаше как да удържат феновете, чакащи този успех 10 години.

Хари Латифян, в-к "Тема спорт"