Финалната серия в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) между Голдън Стейт Уориърс и Бостън Селтикс може да приключи в петък или по-късно, но е сигурно, че тазгодишните финали са на границата да се превърнат в истинска класика, пише агенция АП, цитирана от БТА.

Голдън Стейт води с 3:2 победи срещу Бостън и е само на един успех от спечелване на титлата в лигата. Селтикс ще бъдат домакини на шестия сблъсък от плейофа. В последния двубой Уориърс поведоха след домакински успех със 104:94, като за първи път един от двата тима постигна последователни победи в серията.

Бостън поведе с 1:0 след 120:108, а Голдън Стейт изравни след 107:88. Пак Бостън взе аванс от 2:1 успеха, надигравайки съперника със 116:100. Последваха две победи за Голдън Стейт – 107:97 и 104:94.

“Чувството е приятно. Но все още нищо не сме постигнали“, подчерта Клей Томпсън от Голдън Стейт.

Уориърс водеха с 12 точки на почивката в петия мач, но Бостън обърна до пет в своя полза в третата част преди Голдън Стейнт да си върнат водачеството. Съперниците не винаги демонстрираха красив баскетбол, а комбинираните проценти при стрелбата в тези финали са най-ниските от серията за титлата през 2016 година, както средната резултатност. Но това са по-скоро ефекти от усилията на двата отбора да наложат волята си в защита.

„Нашият отбор излезе, за да се пребори за успеха“, заяви баскетболистът на Голдън Стейт Джордан Пул след мач номер 5.

Това характеризира и цялата финална серия тази година в НБА – отборът, който повече се бори, излиза победител. Такъв бе и пътят на Бостън в плейофите до момента. Селтикс спечелиха серията във втория кръг срещу миналогодишния шампион Милуоки в седем срещи, както и във финала на Източната конференция срещу Маями. Сега те трябва да спечелят още един мач номер 7, ако искат да запазят шансове за титлата.

„Посланието ми към момчетата е да запазят увереност. Да си починем и да се подготвим за победа“, коментира треньорът на Бостън Име Удока. „За нас просто става въпрос за постоянство. Това ни липсва в хода на срещите“, добави той.

Цялата финална серия е като двубой в тежка категория от професионалния бокс с чести нокаути за противниците. Серия от 48:18 за Бостън, за да обърне изоставане с 15 точки в третата част в 15 точки преднина в четвъртата в първия двубой. Серията от 35:14 за Голдън Стейт в третата четвърт на втория мач. Начинът, по който Селтикс пропиляха голяма преднина, а после направиха 34:17 срещу Уориърс в третата среща. Отбелязаните от Стеф Къри 43 точки, за да изведе Голдън Стейт до успех като гост в мач номер 4. А после и двубоят в понеделник, който отново не разочарова баскетболните фенове. Може би привържениците на Бостън са останали разочаровани, но самият мач не разочарова.

„Сега сме тук. Имаме шанс“, заяви треньорът Голдън Стейт Стив Кър, чийто тим е на границата да ликува с шампионския трофей в НБА. „Имаме две възможности да спечелим една победа. Но знаем и колко трудно ще бъде. Никой не празнува, но сме развълнувани да бъдем в тази позиция“, добави Кър и е прав, отбелязва АП, защото цялата серия доказа, че нито една победа няма да дойде лесно.

Снимка: БГНЕС