Австралия е на осминафинал след изключително драматичен мач с Хърватска, завършил при равенство 2-2.

Хърватите на два пъти повеждаха в резултата, но позволяваха на съперника да ги натика в собственото им поле и заслужено да изравни. В края на мача в следствие на напрежението пък се стигна до 3 червени картона в рамките на 5 минути. Уникалното е, че Йосеп Шимунич  получи жълт картон три  пъти преди да бъде изгонен.

Мачът започна изключително щастливо за съседите ни и още в третата минута те водеха в резултата. Дарио Сърна изпълни неспасяемо пряк свободен удар и вратарят на австралийците Желко Калач бе безпомощен.

След гола обаче хърватите, които бяха много активни в предишните мачове с Япония и Бразилия, се прибраха в защита и позволиха на Австралия да поеме изцяло инициативата. Австралийците пък засипаха с центрирания наказателното поле на Хърватска и повечето положения всяваха смут.

Така се стигна до 38 минута, когато при едно центриране, Тим Кейхил бе фаулиран доста безобидно при борба за висока топка и съдията Греъм Пол свири дузпа. Отсъждането му обаче може да се приеме като реванш за предишната му грешка, когато в началото на мача не свири чиста дузпа за нарушение срещу Марк Видука. Зад топката застана Крейг Мур и не сгреши.  1-1.

Второто полувреме започна с по-активна игра на Хърватска и в 56 минута капитанът Нико Ковач отново изведе отбора си напред.  Той стреля мощно от около 25 метра, но право в обсега на Желко Калач. Вратарят на Австралия обаче не успя да  улови топката и тя влезе в собствената му врата. Инетресното е, че Калач замени за този мач титуляра Марк Шварцер.

И след този гол обаче, макар и постепенно,  подобно на първото полувреме, хърватите се прибраха в собствената си половина. От своя страна автралийците отново заредиха познатите си центрирания.

За "Озитата" пък не бе свирена втора дузпа, след като защитник на Хърватска игра с ръка в наказателното поле, при центриране от корнер.

В 71 минута, Хари Кюъл направи уникален пропуск, стреляйки необезпокояван от 5 метра във вратаря Плетикоса. Нападателят на Ливърпул обаче се реваншира в 79 мин., когато след ново центриране, топката прехвърли цялата защита и той при далечната греда я овладя и вкара решителното попадение.

След гола хърватите се вдигнаха на щурм и на свой ред имаха невероятен шанс. Йерко Леко получи топката в малкото наказателно поле, но вместо веднага да бие, тръгна да си я нагласява и накрая ударът му бе избит.

Пет минути преди края мачът бе оцветен в червено, но не от пролята кръв, а от постоянно размахвания картон на съдията Греъм Пол.  Първо в 85 минута Дарио Шимич получи втори жълт за ненужно нарушение в центъра на терена. Две минути по-късно  Брет Емертън от Австралия го сполетя същата съдба, за умишлена игра с ръка.

Шоуто обаче тепърва предстоеше. В 90 мин. Йосип Шимунич спря много опасна контраатака на противника и заслужено получи втори жълт картон, но в суматохата съдията не съобрази да го изгони. Така в 93 минута, след като англичанинът свири последния сигнал,  му показа трети жълт картон за разправия и най-накрая извади червения.

Така Хърватска отпада, а Австралия ще играе на осминафинал срещу Италия. Йосип Шимунич пък може да се гордее като единственият футболист, който е получавал три жълти картона в един мач.

Вижте положенията в мача по минути