Днешният полуфинал между Франция и Португалия ще бъде белязан от сблъсъка на две футболни легенди  - Зинедин Зидан срещу Луиш Фиго.

Това ще бъде специален мач за тях, тъй като краят на Световното първенство ще бележи края на две велики футболни ери. За Зидан това ще бъде краят на футболната кариера изобщо, докато Фиго ще сложи край на кариерата в националния отбор на Португалия.

Двете звезди са много добри приятели. Допреди 1 година те печелеха титли заедно в Реал Мадрид в така наречената епоха - Галактикос. Луиш Фиго дойде в кралския клуб през 2000 година заедно с встъпването в длъжност на президента Флорентино Перес, а Зидан се присъедини една година по-късно, като трансферът от 73 млн евро, платен на Ювентус, и до днес е най-скъпият в историята на футбола.

Приликите помежду им са много. И двамата са родени през 1972 година. Правят дебют на голямо първенство през 1996 година на европейското в Германия. Сезонът 1995/1996 година е ключов за тях и поради друга причина - Фиго идва в испанския гранд Барселона, а Зидан се присъединява към Ювентус.

На европейското първенство през 2000 година Франция и Португалия се срещат именно на полуфинал. Мачът завършва изключително драматично, като съдията отсъжда дузпа за Франция в 120-та минута на продълженията. Зидан вкарва гола, който праща французите на финал, а впоследствие им носи и купата.

След следващото европейско първенство през 2004 година, на което Португалия е домакин, и двамата се отказват от участие в националните си отбори. По-късно обаче и двамата размислят и се включват ,за да помогнат на тимовете си за световното първенство в Германия.

На мача тази вечер двете от най-големите звезди в последното десетилетие ще се изправят един срещу друг,  за да определят чия кариера ще завърши с финал на световно първенство. И над двамата обаче виси опасността да пропуснат големия мач, дори и отборите им да се класират. И Зидан, и Фиго имат по един жълт картон и евентуално предупреждение ще ги извади по нелеп начин за следващия мач.