Зинедин Зидан най-накрая наруши мълчанието си, което даваше поводи за всякакви спекулации в последните няколко дни.

Пред френския телевизионен канал "Канал +", френският капитан обясни какво е провокирало реакцията му, довела до червения картон на финала на Световното първенство срещу Италия.

"Той (Матераци) изрече няколко много вулгарни думи срещу майка ми и сестра ми. Опитах се да не го слушам, но той продължи да ги повтаря", сподели Зидан в предаване на живо, но не назова точните думи, които е използвал италианецът.

Вчера Матераци също даде своята версия по случая, като призна, че е обидил Зидан. Тогава обаче той категорично отрече да е обиждал майката на Зидан, претендирайки, че за него майките са "нещо свято".

"Искам да се извиня за това, че милиони деца видяха постъпката ми. Тя не е пример за подражание. Извинявам се, но не съжалявам за това, което направих, защото това би означавало, че той е прав", продължи Зидан.

"Ако се върна назад обаче, бих направил същото. Понякога думите са по-силни от делата, предпочитам да ме беше ударил в лицето. След картона отидох да обясня на съдията, че бях провокиран, но постъпката ми не можеше да бъде оправдана".

ФИФА  обяви вчера, че започва собствено разследване по случая. Появиха се коментари, че дори може да се стигне до отнемане на титлата на Италия, ако се докаже, че Матераци е обидил Зидан на расистка основа. Зидан обаче отрече да е бил наричан "терорист".

"Ще обясня пред ФИФА същото, което казах и сега. Наказвана е винаги реакцията, но ако няма провокация, няма да има и реакция. За да реагирам така, значи нещо лошо се е случило. Нали не вярвате, че 10 минути преди края на кариерата ми ще постъпя по този начин, ако нищо не е станало. Провокацията беше много сериозна".