Осем години след като стана световен шампион, Франция отново е на финал.

В решаваща фигура за петлите отново се превърна капитанът  Зинедин Зидан, който вкара единственото попадение в мача от дузпа.

В 32 минута на мача Тиери Анри финтира Рикардо Карвальо в наказателното поле на Португалия, защитникът се подхлъзна и от паднало положение спъна френския нападател. Вратарят на Португалия - Рикардо, който на полуфинала срещу Англия спаси три дузпи, и този път отгатна ъгъла, но ударът на Зидан бе прекалено силен и не му остави никакви шансове.

След гола Франция заигра своята си игра - с дисциплинирана защита, а португалците бяха принудени да опитват предимно центрирания. Бартез обаче бе господар във въздуха и не позволи да се стигне до опасност пред неговата врата.

Добри възможности през второто полувреме имаха Анри и Рибери, но вратарят Рикардо изби изстрелите и на двамата. За Португалия най-добра възможност пък  пропиля капитанът Луиш Фиго. След изстрел от фаул на Кристияно Роналдо Бартез не успя да улови топката и от 5 метра с глава Фиго не успя да уцели вратата.

Преди мача французите се опасяваха от провокативна игра и симулации на португалците. Мачът бе сравнително коректен, въпреки че след дузпата португалците използваха всяка възможност да се сгромолясат в наказателното поле на Франция, в надеждата съдията да се реваншира и да отсъди дузпа и за тях.

Уругвайският рефер обаче свири много добре мача, за което свидетелстват и само двата жълти картона. По този начин нито един от застрашените от наказание преди мача звезди няма да пропусне финала за Франция.

Така великата кариера на Зинедин Зидан ще приключи по възможно най-бляскавия начин с втори финал на световно първенство.  На 9 юли в двубоя срещу Италия ще се разбере дали това ще означава и втора титла за Франция, или Скуадра адзура ще триумфира за четвърти път в своята история.

Вижте положенията в мача по минути

Вижте видеорепортаж от мача