Италия е новият световен шампион!

Адзурите триумфираха над състава на Франция, след като този път при лотарията на дузпите шансът бе на тяхна страна. През 1994 година на финала срещу Бразилия отново се стигна до изпълнение на дузпи, но Италия загуби, като тогава Роберто Баджо изпусна от бялата точка.

В центъра на вниманието обаче бе Зинедин Зидан, който от герой се превърна в грешник. Още в 7-та минута капитанът на петлите откри резултата от дузпа след нарушение на Марко Матераци над Флоран Малуда.

В продълженията обаче великия футболист изпусна нервите си за секунда и удари с глава в гърдите Марко Матераци. След кратка консултация реферът извади червен картон на Зидан и по този начин кариерата на великия футболист завърши позорно.

За Италия в герой пък се превърна именно спорния защитник Марко Матераци. Въпреки че той бе виновен за дузпата, само след 12 минути се реваншира, изравнявайки резултата, като засече с глава центриране от корнер на Андреа Пирло.

Защитникът, който бе изгонен на осминафинала срещу Австралия, първо изработи червения картон на Зидан с провокация, а после вкара и една от дузпите за победата на тима си.

Франция бе провалена и от влезлия като резерва Давид Трезеге. Нападателят, който е обект на дискусии заради закотвянето си на пейката от Раймон Доменек, влезе като резерва в продълженията. Той обаче единствен не успя да вкара дузпата и по този начин позволи на Италия да триумфира.

Французите могат да съжаляват и за това, че не стигнаха до победата още през редовното време. През първото време играта бе равностойна, но през вторите 45 минути петлите бяха по-активният отбор. Италия не показа почти нищо от играта, с която стигна до финалите.  Този път обаче шансът бе на тяхна страна.

Така адзурите спечелиха четвъртата си световна титла и са на една крачка от лидера Бразилия с 5 световни купи.

Вижте положенията в мача по минути


Вижте видеокартина от мача