Марко Матераци обидил Зидан с думите "мръсен мюсюлманин". Новината гръмна в арабската преса.

Френският телевизионен канал "Ел-се-и" пък твърди, че Матераци нарекъл Зидан "терорист". Думите били насочени към бащата на Зидан, който е от кабилски произход и е роден в Алжир.

Кабилите са считани за коренното население на Алжир и не  рядко са подлагани на репресии, особено в периода на френския режим. През 70-те и 80-те години кабилите опитват да потърсят  правата си, но техните опити са жестоко потушени.

Мениджърът на Зидан - Ален Милиачо, също призна че футболистът е бил жестоко обиден. Никой обаче не оповести официално какво точно е казал италианецът в онази 110-а минута. Тогава Зидан се засили и с глава удари в гърдите Матераци. После бе изгонен справедливо от съдията Елисондо.

"Той ми каза, че Матераци му е казал нещо много сериозно, но не искаше да ми каже точно какво", заяви Милиачо пред радио ББС.

Новината предизвика буря от недоволство в арабския свят. Гневът на всички бе насочен към провокатора Марко Матераци, като в интернет средите дори се заговори за отмъщение. Повечето арабски фенове поискаха Матераци да бъде ликвидиран и убит за това, което стори.

Симпатиите към Зидан идват дори и от неутрални среди, като шведският вестник "Афтонбладет" определя италианския защитник като "свиня". Матераци е един от най-мразените футболисти в Италия именно заради провокативната и груба игра и навсякъде, където неговият отбор Интер гостува, обира най-много освирквания.