Франция победи с 3-1 Испания в последния осминафинален мач на Световното първенство и се класира за следващата фаза.

Петлите изиграха един от най-добрите си мачове от много време насам и въпреки че изоставаха в резултата, стигнаха до победата с голове на младата надежда Франк Рибери и ветераните Патрик Виера и Зинедин Зидан.

Преди мача за фаворит бе сочен съставът на Испания, главно заради чудесните си мачове в групите, докато колебливите игри на Франция будеха съмнение във възможностите на бившите световни шампиони. В полза на Испания бе и младостта, като средната възраст на състава на иберийците бе с 5 години по-малка от тази на Франция.

И наистина, в началото на мача Испания разиграваше повече топката и имаше инициативата. Това бе изненадващо с оглед постройката на двата отбора, тъй като Франция бе наситила центъра на терена с петима полузащитници и само Анри в атака, докато Испания играеше с по трима в полузащита и нападение.

Резултата за Испания откри Давид Вия в 28 минута от дузпа. Лилиян Тюрам влезе нескопосано отзад на Пабло в наказателното поле и италианският рефер Розети посочи бялата точка. Това бе и четвърти гол на това първенство за нападателя на Валенсия.

Французите обаче отговориха малко преди края на полувремето. Патрик Виера изведе Франк Рибери, който изскочи абсолютно сам срещу Касияс и заобикаляйки го, отбеляза на празна врата. Защитата на Испания бе подлъгана и от Тиери Анри, който бе в засада, но се изтегляше назад и не влияеше на играта.

Второто полувреме започна както и първото, с контрол на топката от страна на испанците. Треньорът им Луис Арагонес опита да засили мощта, извършвайки две смени още в 54 мин. като на мястото на капитана Раул и голмайстора Вия влязоха Луис Гарсия и Хоакин.

В 83 минута обаче старите пушки в състава на Франция нанесоха своя решителен удар. Зинедин Зидан центрира от фаул дълбоко в наказателното поле на Испания и при далечната греда Патрик Виера с глава стреля от 3 метра. Топката рикошира в опитващия се да попречи Серхио Рамос, но само излъга Касияс, преди да се оплете в мрежата.

Испания се хвърли да атакува, но "старите" французи приложиха такава преса, че противникът не успя да осъществи финален щурм. Така  в последната минута на мача, топката бе отнета от испанците и попадна в Зинедин Зидан. Халфът на Реал Мадрид навлезе в наказателното поле, финтира Пуйол и с плътен удар прониза Икер Касияс.

Така бившите световни шампиони напомниха за славните си години и заслужено се класираха на четвъртфиналите. Там те ще се изправят срещу настоящите шампиони - отбора на Бразилия.

Вижте положенията в мача по минути