Тотнъм съсипа Борусия Дортмунд с 3:0 в първи осминафинален сблъсък на Шампионската лига, игран на стадион "Уембли".

Двата отбора изиграха равностойно първо полувреме, в което домакините имаха леко преимущество, но като цяло атаките се редуваха и пред двете врати.

Още в началото на втората част Хюн-Мин Сон откри резултата срещу един от любимите си противници. Южнокореецът вкара зрелищно от въздуха, като това беше деветото му попадение в 11 мача срещу вестфалци.

В 83-та минута Ян Вертонген се разписа атрактивно от воле, но това не беше всичко. Влезлият като резерва Фернандо Йоренте реализира три минути по-късно и до голяма степен прати своите в следващата фаза. Реваншът е на 5 март на стадион "Сигнал Идуна Парк".


Домакините очаквано започнаха доста по-активно и в седмата минута бяха много близо до приказно начало. Лукас Моура овладя във въздуха и отправи страховит диагонален изстрел, но кълбото облиза страничната греда и излезе в аут.

Борусия не можеше да изнесе топката и се защитаваше дълбоко в собствената си половина, но четвърт час след началния съдийски сигнал отбраната на Тотнъм се пропука. Кристиан Пулишич се позабави и все пак отправи удар, спасен от Лорис.

Шут на Аксел Витсел извън наказателното поле беше уловен от Лорис, а след това Борусия сътвори още няколко много добри комбинации, но завършващият пас така и не се получаваше. Сред най-добрите на терена беше Джейдън Санчо, който не спираше да финтира бранителите в бяло.

Шут на Сон беше блокиран, а след това Кристиан Ериксен би високо. На отсрещната врата Лорис беше изненадат от удар на Дилейни, но все пак го отрази. Последва нова атака на англичаните, при която Бюрки спаси с крак изстрела на Сон.

Реферът Матеу Лаос се компрометира сериозно, когато не отсъди очевидно спъване на Санчо около дъгата на наказателното поле на Тотнъм. В последната минута на първата част Санчо центрира към Дан-Аксел Загаду и той нанесе удар с гърди, но Лорис спаси на самата голлиния.

Веднага след почивката Тотнъм откри резултата. Ян Вертонген центрира отляво и около границата на малкия пеналт оставеният напълно непокрит Хюн-Мин Сон реализира зрелищно от воле зад гърба на Загаду. Това беше и деветият му гол в 11 мача срещу "жълто-черните".

Тъкмо изминаваше час игра, когато Загаду се реваншира за грешката си и изчисти с глава при опита на Ериксен да свали за Сон. После Алдервейрелд засече с глава при изпълнение на корнер, но Бюрки улови. На отсрещната врата Пулишич навлезе в пеналта и финтира защитата, но излъга също така самия себе си и не разбра къде точно е кълбото...

Четвърт час преди края на редовното време Лукас Моура отправи снаряд след изпълнение на корнер, но спечели само корнер след рикошет в тялото на Дилейни.

В 83-ата минута Тотнъм нанесе втори тежък удар на своя противник. Орие "хвърли" разкошен дълъг пас към границата на малкото наказателно поле и Ян Вертонген отбеляза зрелищно от воле. 

Само три минути по-късно грохналата защита на Дортмунд беше превзета за трети път. Влезлият минута по-рано на терена Фернандо Йоренте засече с глава центрирането на Ериксен от корнер и попадна в прегръдките на своите.

В самия край появилият се от пейката Рафаел Герейро отправи много хубав далечен изстрел, минал покрай левия страничен стълб.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Q_oA1aggbe4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Тотнъм - Борусия Дортмунд 3:0

1:0 Хюн-Мин Сон - 47'
2:0 Ян Вертонген - 83'
3:0 Фернандо Йоренте - 86'


Тотнъм: Лорис, Алдервейрелд, Санчес, Фойт, Вертонген, Орие, Сисоко (Уанияма - 90'), Уинкс, Ериксен, Моура (Йоренте - 85'), Сон (Ламела - 90')

Борусия Дортмунд: Бюрки,  Топрак, Диало, Загаду (Шмелцер - 77'), Хакими, Дилейни, Витсел, Дахуд, Пулишич (Ларсен - 87'), Санчо (Герейро - 88'), Гьотце