Четири славни шампиона от свръхтежка категория във Висшата лига водят битка за 2 места, които дават право на участие в Шампионската лига през следващия сезон. Носителите на общо 55 титли от английския футбол - Ливърпул, Манчестър С, Манчестър Ю и Арсенал, са на финалната права на бойното поле, но само 2 от тях ще оцелеят.

Засега с едни гърди напред са мърсисайдци, които успяха да се възползват от грешките на противниците си през уикенда и спечелиха срещу Уотфорд като гост с 1:0. Но колко спокойно може да бъде в магията, наречена Висша лига… Юрген Клоп, Пеп Гуардиола, Жозе Мауриньо и Арсен Венгер са все достойни имена, които заслужават да се изправят срещу най-добрите в Европа, а не в четвъртък вечер във второстепенния турнир на Стария континент.

Емре Джан донесе успеха на Ливърпул при визитата на Уотфорд с 1:0, при това по очарователен начин. 23-годишният германски национал се разписа със задна ножица, забождайки топката в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Гомес. Страхотен успех за мърсисайдци! Шампионската лига е съвсем близо, а в последните няколко седмици изглеждаше, че се изплъзва от ръцете им. Но червените влязоха в срещата със стършелите, държейки съдбата в собствените си ръце, след хаотичните представяния на двата клуба от Манчестър през уикенда.

Зашеметителният гол на Емре Джан означава, че вратата за Ливърпул в Шампионската лига е широко открехната. Червените стояха стабилно в течение на цялата среща, но имаха късмет в заключителните минути, когато Себастиян Прьодъл нацели греда. В крайна сметка обаче мърсисайдци си заслужиха успеха, както заяви и техният мениджър Юрген Клоп.

Най-добрата новина от срещата е, че травмата на Филипе Коутиньо не е сериозна. Самият бразилец потвърди това в социалните мрежи: „Благодаря на всички за подкрепата. Травмата не е сериозна“. По този начин Ливърпул е фаворит да завърши в Топ 4, но какво предстои от тук до края на кампанията за червените и останалите 3 преследвача.

ЛИВЪРПУЛ
69 точки от 35 мача

ОСТАВАЩИ СРЕЩИ
07.05.    Саутхемптън    домакин
14.05.    Уест Хем    гост
21.05.    Мидълзбро    домакин

Мърсисайдци са били шампиони на Европа цели 5 пъти, но не са стигали до елиминациите в турнира от времето на Рафа Бенитес. Важно е червените да се справят до края на кампанията без капитана си Джордън Хендерсън и голмайстора Садио Мане. Докато през първата половина на сезона възпитаниците на Клоп впечатляваха с атакуващата си игра, то в последно време спечелените мачове срещу Уест Бромич, Стоук и Уотфорд се дължаха повече на отбранителната устойчивост, а вратарят Симон Миньоле направи впечатляващо връщане към най-добрата си форма. „Очевидно е, че трябва да работим, а ние правим точно това“, заяви Клоп, чийто отбор се представя по-добре при визитите си, отколкото на „Анфилд“.

ПРОГНОЗА
(3-о място със 76 точки)
Въпреки проблемите с контузии Ливърпул трябва да спечели и двете си домакинства до края на кампанията срещу Саутхемптън и Мидълзбро. Гостуването на Уест Хем изглежда трудно и Клоп може да се наложи да се примири с едно равенство, което обаче може да бъде напълно достатъчно за финиширане в четворката.

МАНЧЕСТЪР СИТИ
66 точки от 34 мача

ОСТАВАЩИ СРЕЩИ
06.05.    Кристъл П    домакин
13.05.    Лестър    домакин
16.05. Уест Бромич    домакин
21.05.    Уотфорд    гост

Да завърши извън Топ 4 е немислимо за Пеп Гуардиола, който дойде през миналото лято да спечели титлата на „Етихад“. Но ако Сити не се възползва от домакинствата си, ще стане точно това. Шейх Мансур спечели Висшата лига 2 пъти след закупуването на клуба през 2008 г., но европейският успех досега бе неуловим, а Мануел Пелегрини се приближи най-близо, достигайки полуфиналите в ШЛ миналата година. Пеп ще се нуждае от лидерите си като Компани, за да може да завърши над чертата, особено след като водещият стрелец Серхио Агуеро нарани слабините си при разочароващото равенство с Мидълзбро (2:2). „Този сезон бе урок за мен“, признава Гуардиола, след като стана свидетел на непоследователните резултати на атакуващия си режим.

ПРОГНОЗА
(4-о място със 76 точки)
Сити е фаворит да спечели оставащите си 4 мача, но срещата с Боро показа, че нищо не е само формалност. 3 победи и равенство би трябвало да бъдат достатъчни, но Лестър е солиден в момента. Да не забравяме, че лисиците спечелиха миналия сезон на „Етихад“, а през декември вкараха 4 на гражданите на „Кинг Пауър“.

МАНЧЕСТЪР Ю
65 точки от 34 мача

ОСТАВАЩИ СРЕЩИ
07.05.    Арсенал    гост
14.05.    Тотнъм    гост
17.05. Саутхемптън    гост
21.05.    Кристъл П    домакин

Рядко една поредица от 25 мача без поражение може да има толкова малко влияние за изкачването на отбор в таблицата. Юнайтед бе 7-и, когато загуби за последно през октомври от Челси, а сега е на 5-о място в класирането. Мойс и Ван Гаал бяха уволнени, когато не класираха Червените дяволи за ШЛ, но това няма да се случи сега с Жозе Мауриньо. Но да изпуснеш най-големия клубен турнир 3 пъти в последните 4 сезона ще бъде голям удар за един от грандовете в света. Предимството, което Мауриньо има, е, че Висшата лига не единственият път до ШЛ, а Юнайтед може да се класира и печелейки Лига Европа. Опустошителните контузии, които настигнаха клуба от „Олд Трафорд“, няма да помогнат. Тимът в момента е без централни защитници. „Не просто изглежда, че сме уморени… Ние сме точно такива!“, каза Жозе след неделното равенство със Суонзи (1:1). Мачовете със Суонзи няма да улеснят положението.

ПРОГНОЗА
(5-о място със 73 точки)
Двата тежки двубоя на Юнайтед в Северен Лондон, миксирани с европейски мачове със Селта, ще изискват максимални усилия, за да се запази поредицата без загуба във ВЛ. Финалните мачове със Саутхемптън и Кристъл П изглеждат малко по-ясни.

АРСЕНАЛ
60 точки от 33 мача

ОСТАВАЩИ СРЕЩИ
07.05.    Манчестър Ю    домакин
10.05.    Саутхемптън    гост
13.05.    Стоук    гост
16.05.    Съндърланд    домакин
21.05.    Евертън    домакин

Невероятното постижение на Арсен Венгер да извежда артилеристите всяка година до Топ 4 е поставено под въпрос, а дори самият французин призна, че ще бъде „трудно“ след разочароващото поражение от Тотнъм с 0:2 през уикенда. Нещата на „Емирейтс“ не се развиват по желания начин този сезон, който бе белязан с протести на феновете, Санчес и Йозил не бяха на нужното ниво в големите мачове, а защитата е повече от пропусклива. Венгер промени формацията, без играчите да имат представа какви са техните нови роли. В допълнение, никой не знае кой ще бъде начело през следващия сезон. “Ние предадохме на няколко пъти през кампанията Венгер“, каза халфът Рамзи, след като топчиите достигнаха финал във ФА къп през миналия месец. Истината обаче е, че твърдата и сигурна ръка на Венгер го е изоставила.

ПРОГНОЗА
(6-о място със 70 точки)
Дори Арсенал да се възползва от умората на Юнайтед в неделя, то двубоите в Саутхемптън и Стоук изглеждат под сериозен въпрос, като се имат предвид визитите в последно време на топчиите на УБА и Кристъл П. Това ще ги остави на доста голяма дистанция от четворката, дори и да завършат със стил у дома срещу Съндърланд и Евертън.

Материал на "Тема Спорт"