Вече четири пъти Пеп Гуардиола не успява да изведе Манчестър Сити по-напред от четвъртфиналите в Шампионската лига. Това ще бъде призмата, през която той ще бъде оценяван и в сезона, който може да се окаже последен за него на „Етихад“. Въпросите какво отново се обърка в Европа и могат ли гражданите най-после да направят следващата крачка, ще бъдат постоянно задавани.

Няма никакво съмнение, че каталунецът бе нает през 2016-а, за да спечели първа европейска купа на Сити, както и да се наблюдава подобрение в качеството на футбола. Второто бе постигнато на национално ниво, най-ясно това се видя през 2017/18 с рекордните 100 точки, както и през следващия сезон, когато гражданите станаха първият отбор, който защити титлата си от десетилетие насам. Първото обаче все още не се е случило.

Превъртаме напред към текущия трансферен прозорец. Сделките за привличането на Нейтън Аке от Борнемът и Феран Торес от Валенсия са предназначени за засилване на конкуренцията съответно в защита и атака. Ариергардът беше проблемът, който се настани трайно на „Етихад“ през миналото лято, а колективната неспособност на тима да се справи с напускането на Венсан Компани струваше скъпо. 

Защитата е ахилесовата пета, но Аке изглежда проницателна покупка със своите 146 мача във Висшата лига. Той е на 25 и най-добрите му години са пред него. Торес ще трябва да бъде във вихъра си, за да съответства на качеството на играча, когото сменя – Лерой Сане. Неговото преминаване в Байерн трябва да се счита за удар по надеждите на Пеп да си върне титлата и да отправи сериозно предизвикателство в Шампионската лига.

Опонентите в Англия трябва да се вгледат в провалите на Сити на европейската сцена срещу Монако, Ливърпул, Тотнъм и Лион. Във всеки един от тези мачове вместо да се концентрира върху това, което прави най-добре, Гуардиола се отказа от инициативата.

Напускането на Давид Силва е очевидна загуба, но неговото заминаване може да позволи на младия Фил Фодън най-после да стане част от титулярите, пише "Тема спорт". Въпреки това от него не може да се очаква да влезе в обувките на испанския магьосник толкова бързо. 

Друг проблем е как ще се представи Бернардо Силва. През 2018/19 Пеп дори го обяви за номер 1 през кампанията. През миналия сезон обаче португалецът много рядко намираше място сред титулярите. Ако Бернардо преоткрие най-добрата си форма, тогава Сити ще може да използва клишето „ново попълнение“. Шансовете да имат истинско такова в лицето на Лео Меси, който може да промени развитието на всеки двубой, обаче вече изчезнаха.

Сити със сигурност ще бъде в битката за титлата и ще постигне безпроблемно класиране в четворката. Дори и с най-лошите възможни изпълнения. Мечтата за европейски триумф обаче може отново сериозно да навреди на вътрешните им ангажименти.