Въпросът за Ливърпул не изникна нито веднъж на встъпителната пресконференция на Пеп Гуардиола като мениджър на Манчестър Сити. Тогава мърсисайдци не бяха интересни – осми в класирането в предходния сезон. Вместо това Юнайтед, който очакваше незабавна рехабилитация при Жозе Мауриньо, погълна половин час от разговора.

„За първи път сме тук. Затегнете коланите“, усмихна се Гуардиола тогава. 4 години и половина по-късно човек да се чуди колко енергия е останала в него, когато той седна в петък, за да обсъди Ливърпул, който стана трън в кожата му. Юрген Клоп заяви, че този мач е най-трудният от всички. Когато този въпрос бе поставен на Пеп, той сякаш не успя да го разбере: „Абсолютно, но не през цялото време. В 90 или 95 процента от случаите съм съгласен с Юрген“.

Изглежда медийното царство вече не проявява същия интерес към него, както някога. Със сигурност се е сблъсквал с препятствия, откакто се отдалечи от
духовния си дом в Барселона преди 8 години. Испанските отбори, срещу които се изправи Байерн на полуфиналите в Шампионската лига – Барса, Реал и Атлетико, се превърнаха в мания. Каталунецът загуби от тях и в трите случая.

Но играчите на Клоп, които днес ще дойдат на „Етихад“, откраднаха одеждата на Сити като отбора, който най-силно пресира съперниците, задушава ги най-много и подава с несравнима точност и темпо. Да обърне развоя на тези събития би било най-голямото постижение на Гуардиола в треньорството. Ранните данни от сезона показват, че Сити, който в момента се бори за всичко, настоява за притежание по-високо по терена от Ливърпул. Но не къде, а как работите с топката се брои. Мърсисайдци преследват с по-голяма интензивност, което говори нещо, тъй като всеки знае колко неумолими са исканията на Пеп винаги.

Тиери Анри още си спомня как Гуардиола ги е карал да спринтират до бутилките си с вода на тренировките на Барса. А след това бързо да се връщат. Дори почивката за напитки беше с висока интензивност. Този режим в крайна сметка измори Давид Силва. Изтощен от исканията на Пеп той отказа молбите на Сити да остане още 1 година. Каталунецът все още не е ангажирал бъдещето си с клуба, но изглежда все по-вероятно да остане, отколкото да си тръгне. Не на последно място, защото за него няма реалистично „следващо предизвикателство“. Някои източници предполагат, че той ще вземе решение през януари.

Дотогава картината ще стане много по-ясна в Барселона, чиито проблеми могат да му предложат път обратно вкъщи. Това със сигурност ще бъде месец за равносметка, защото на 18 януари Пеп става на 50.

Пътят до Барселона е осеян с препятствия. Ще е нужно Жоан Лапорта да спечели президентските избори, тъй като двамата са все още близки. А и сега не е никак лесно да си треньор на лос кулес. Роналд Куман изглежда като човек в някаква загубена гара в средата на нищото, в очакване на влак, който никога не идва. Формата на свят след Гуардиола изглежда еднакво неясна и за Сити. Евентуален негов наследник е Маурисио Почетино, който наскоро изпрати любовно писмо до английските клубове. Но аржентинецът също така заяви, че би искал да внесе собствената си философия. Гражданите ще трябва да търсят мениджър, който отговаря на този профил, който бе внедрен от Пеп. Почетино е далеч по-подходящ за Юнайтед.

Има и позитиви, които не трябва да се пренебрегват. Бързата аклиматизация на Феран Торес като авариен нападател в отсъствието на Агуеро и Жезус демонстрира способността на Гуардиола да отключи таланта на играчите. Съществуват и ранни доказателства, че Рубен Диаш най-накрая ще донесе защитната стабилност, която липсваше на Сити. И изведнъж заедно с Лапорт небесносините имат отбранителен блок, какъвто на Ливърпул болезнено ще липсва без Ван Дайк.

Гуардиола е наясно с размера на предизвикателството. Най-великите мениджъри, които британският футбол познава – Фъргюсън, Пейсли, Клъф – разкъсаха най-успешните си отбори и възстановиха нови. Ако Пеп успее да направи това, той ще влезе в пантеона. Единствената му запомняща се линия в петък дойде с предупреждение да не се бърза с преценката толкова рано през сезона: „Това е като президентските избори в САЩ. Всички гласове трябва да бъдат преброени“.

Но всичко това сега е на заден план, защото ни предстои чудовищен футболен мач. И двата отбора влизат в сблъсъка набрали скорост, след като претърпяха ранни неуспехи през сезона. Ливърпул отговори перфектно на загубата на Ван Дайк, печелейки 5 мача във всички турнири, в които допусна само 2 гола. Все още няма подобие на защитна криза при шампионите. Независимо от това предизвикателството ще е огромно за отбраната на червените, защото отсреща ще бъдат играчи като Стърлинг, Де Бройне и Марез.

Сити загуби за известно време Агуеро и Жезус заради контузии, но постига резултати. Домакините също трябва да бъдат нащрек, за да отблъснат смъртоносната атака на червените. Особено сега, когато имат нов нападател в превъзходна форма – Диого Жота. Португалецът има 6 гола в последните си 4 срещи.

През този забързан сезон мачовете идват един след друг неусетно. Но и двата отбора имат достатъчно в резервоара, за да завоюват решаваща победа в надпреварата за титлата.

Daily Mail, превод на в-к Тема спорт