Манчестър Сити бързо се върна на победния път във Висшата лига. След като в предния кръг серията им от 21 поредни успеха бе прекъсната от градския съперник Манчестър Юнайтед, днес "небесносините" се наложиха над Саутхямптън в голов спектакъл със 7 попадения.

Двубоят се изигра на изключително високо темпо и положенията пред двете врати следваха едно след друго. Все пак по-точни се оказаха футболистите на Хосеп Гуардиола, които отбелязаха 5 гола, срещу само 2 за техния съперник.

Домакините почти убиха интригата на "Етихад" още преди почивката, когато имаха преднина от два гола. Кевин де Бройне (15‘), Рияд Марез (40‘) и Илкай Гюндоган (45+3‘) се разписаха през първото полувреме, а за "светците" Джеймс Уорд-Праус бе точен от дузпа в 25-ата минута.

Нови 3 гола паднаха след почивката. Марез (55‘) и Де Бройне (59‘) добавиха по още едно попадение за "гражданите", а Че Адамс (56‘) направи поражението "по-леко".

През уикенда Саутхямптън постигна първи шампионатен успех от 4 януари насам, когато победи Ливърпул. Днес футболистите на Ралф Хазенхютъл отново показаха добра игра, но грешките, които допуснаха, бяха наказани от противника.

"Светците" остават на 14-а позиция с 33 пункта, на 7 от опасната зона. Манчестър Сити отново се откъсна на върха с преднина от 14 точки пред втория Манчестър Юнайтед.


Изненадващо гостите започнаха срещата по-агресивно и в първите минути владееха топката повече от своя съперник.

Още с първото си положение обаче "гражданите" откриха резултата. Зинченко получи перфектен пас по левия фланг, а той от своя страна центрира към Фоудън.

Младокът стреля от движение, но ударът му бе отразен от Алекс МакКарти. Кълбото обаче попадна в Кевин де Бройне, който само това чакаше, и се разписа на опразнената врата.

В средата на първата част "светците" получиха възможност да изпълнят дузпа. Лапорт действа необмислено в собственото си наказателно поле и фаулира противников играч.

Джеймс Уорд-Праус хладнокръвно отправи изстрел в средата и възстанови равенството на "Етихад".

В 30-ата минута от Манчестър Сити изявиха сериозни претенции за 11-метров наказателен удар, след като Фоудън бе препънат от стража на Саухтямптън, но след разглеждане на ситуацията с ВАР, главният рефер остана безмълвен.

Малко след това Едерсон трябваше да се намесва при опасен изстрел от разстояние на Уорд-Праус, който застрашително се насочваше под горната греда.

5 минути преди края на полувремето Че Адамс допусна сериозна грешка при изнасянето на топката, а Рияд Марез се възползва от нея и отново изведе "небесносините" напред в резултата.

Алжирецът пое малко пред пеналтерията, след което направи няколко крачки и с бомбен шут не остави шансове за намеса от страна на МакКарти.

Дълбоко в добавеното време на първата част отборът на Пеп Гуардиола отбеляза и трето попадение. Марез нахлу в наказателното поле и стреля. Кълбото обаче се отби в страничния стълб и с доза късмет се върна в Гюндоган, който, по подобие на първия гол, нямаше проблем да се разпише на празна врата.

Головото шоу се пренесе и след почивката и само в рамките на 120 секунди двата отбора си размениха по едно попадение. Марез се разписа за втори път в 55-ата минута, а в следващата атака Че Адамс намали резултата – 4:2.

В 59-ата Кевин де Бройне също отбеляза втория си гол, след като Фоудън му предостави чудесна топка пред наказателното поле.

Домакините продължиха да атакуват, а именно младият англичанин се отчете с няколко неточни удара към противниковата врата.

Четвърт час преди края на редовното време Феран Торес получи подарък от играч на "светците", но не успя да се възползва и от близко разстояние не намери целта.

В 85-ата минута Че Адамс отново се разписа, но този път се оказа, че нападателят е бил зад гърба на защитата и попадението бе отменено.

Манчестър Сити – Саутхямптън 5:2

Голмайстори:

1:0 – Де Бройне 15‘

1:1 – Уорд-Праус 25‘ (дузпа)

2:1 – Марез 40‘

3:1 – Гюндоган 45+3‘

4:1 – Марез 55‘

4:2 – Адамс 56'

5:2 – Де Бройне 59‘

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Диаш, Лапорт, Зинченко (Менди – 81‘), Де Бройне (Агуеро – 72‘), Фернандиньо, Гюндоган, Марез (Торес – 61‘), Силва, Фоудън,

Саутхямптън: МакКарти, Беднарек, Вестергор, Стивънс (Диало – 63‘), Салису, Бертранд, Дженепо (Тела – 46‘), Уорд-Праус, Армстронг (Оутс – 72‘), Редмънд, Адамс