Десет от Лийдс сътвориха чудо, след като удариха Манчестър Сити с 2:1 като гости в среща от 31-ия кръг в английската Висша лига, играна на стадион "Етихад".

Кандидат-шампионът очаквано имаше преимущество през първото полувреме, което се развиваше мудно, но пък завърши с два горещи момента. Първо Стюърт Далас изведе гостите напред в резултата, но после Лиъм Купър получи доста противоречив директен червен картон.

"Гражданите" натиснаха здраво веднага след почивката срещу 10 смели футболисти на Марсело Биелса, които се справяха до 76-ата минута, в която Феран Торес завърши многоходова акция с точен изстрел. В 91-ата минута Далас вкара победния гол за своите и второто си попадение за деня, завършвайки бърза контраатака.

Така лидерът Манчестър Сити остана със 74 точки, докато Лийдс е девети с 45 пункта. 


Началото на срещата беше  доста кротко, въпреки сериозното преимущество на домакините по отношение на притежанието на топката - 72% в тяхна полза в първите десетина минути. Последната победа на гостите на този стадион дойде през 2001 година и те очевидно бяха мотивирани да сътворят чудо днес.

Гостуващият отбор играеше доста прилично не само в отбрана, където неутрализираше почти сигурния нов шампион на Англия, но и в предни позиции. Четвърт час след началото Бамфорд можеше да открие резултата, но се размина с острото центриране на Робъртс отдясно в наказателното поле.

Последва много силен период за манчестърци, но те не бяха достатъчно прецизни. Рахим Стърлинг първо беше отказан от вратаря Мелие,а след това на два пъти шутира неточно. Феран Торес и Габриел Жезус бяха блокирани от бранителите пред тях, а след това първият също би неточно.

Така се стигна до 42-ата минута, в която Лийдс контраатакува умело по левия фланг, матира защитата на Сити и Стюърт Далас откри резултата. Неговият удар по земя не беше особено силен, но се оказа твърде прецизен и топката влетя във вратата с помощта на левия страничен стълб.

Точно преди почивката обаче домакините бяха побутнати от рефера Андре Маринър, защото той отмени жълтия картон на Лиъм Купър и изгони капитана на гостите с директен червен картон, след като изгледа на повторение влизането му в краката на Жезус. Бранителят първо игра с топката, но влезе опасно в крака на кариоката. 

Осем минути след подновяването на играта Мелие спаси тупалката на Зинченко от дистанция и после "закова" топката през Стърлинг, който само успя да му настъпи ръката...

Очаквано последва много силен период на разполагащите с числен превес "граждани", но Гюндоган и Бернардо Силва бяха неточни, а вратарят Мелие отказа Стоунс, Фернандиньо и Кансело.

Логичното се случи четвърт час преди края на редовното време, когато уморените футболисти на Лийдс се пропукаха след многоходова акция. Бернардо Силва намери Феран Торес и той вкара деветия си гол за сезона след суша от девет мача.

В 86-ата минута Рафиня излезе сам срещу Едерсон след страхотен спринт, но реши да го финтира и вратарят успя да избие по изключителен начин с безумен, но чист шпагат. Малко след това на отсрещната врата Силва отправи опасен снаряд, минал покрай целта.

В първата минута на добавеното време Лийдс сензационно отново излезе напред в резултата! Алиоски пусна много добър пас от дълбочина за Стюърт Далас, който надбяга защитата на Сити и завърши хладнокръвно.

Манчестър Сити - Лийдс 1:2

0:1 Стюърт Далас - 42'
1:1 Феран Торес - 76'
1:2 Стюърт Далас - 91'

 

Червен картон: Лиъм Купър (Лийдс) - 45'