Манчестър Сити се класира за полуфиналите на Шампионската лига след победа с 2:1 като гост на Борусия Дортмунд. Първата среща преди седмица също завърши 2:1 за "гражданите".

Двата отбора си "разделиха" първото полувреме, което приключи с гол преднина за вестфалци. Заслугата беше на 17-годишния Джъд Белингам, превърнал се в най-младия англичанин, реализирал в турнира. 

Десетина минути след паузата обаче воденият от Пеп Гуардиола отбор заслужено изравни от дузпа, вкарана от Рияд Марез. Главният виновник се оказа "волейболистът" Емре Джан, играл нескопосано с ръка в пеналта на Борусия.

Героят за Сити от срещата на "Етихад" преди седмица Фил Фодън спаси своите и тази вечер, отбелязвайки красиво попадение четвърт час преди края, с което  ликвидира интригата.

Манчестър Сити ще играе с ПСЖ на полуфиналите, като първият двубой е на 27 или 28 април. Любопитното е, че за Пеп Гуардиола това ще бъде първи полуфинал в турнира начело на манчестърци.


Домакините започнаха много смело на стадион "Сигнал Идуна Парк" и в седмата минута Махмуд Дахуд загря ръкавиците на заелия добра позиция Едерсон. Напрежението се засилваше пред полето на гостите, които с нищо не показваха, че са страшилището от последните седмици.

Преди да изтече четвърт час игра "жълто-черните" заслужено откриха резултата. Джъд Белингам бе заел добра позиция леко вътре в наказателното поле и прати топката в горния десен ъгъл чрез прекрасно фалцово изпълнение.

"Гражданите" вдигнаха оборотите и сътвориха няколко опасни атаки, при една от които Кевин де Бройне разтресе напречната греда след грешка на Матеу Морей. Половин час след началото героят от първата среща Фил Фодън намери Рияд Марез, но той беше отказан от Марвин Хитц.

За разлика от първата половина на първото полувреме, този път натискът се засилваше пред вратата на германците. Хитц спаси опасния удар с глава на Зинченко и Борусия все пак се оттегли на почивка с гол аванс.

Пет минути след подновяването на играта Борусия се пропука от натиска на Сити. Емре Джан докосна топката с ръка в наказателното поле на своя отбор и реферът Карлос Гранде отсъди дузпа, реализирана от Рияд Марез по безпощаден начин.

Майсторът на играта с глава Матс Хумелс пробва да вкара по обичайния начин след включване в атака, но кълбото прелетя над вратата на гостуващия тим.  Всичко можеше да свърши малко след това, но Хитц спаси шута на Де Бройне с една ръка.

Това все пак се случи в 75-ата минута, когато героят от първия мач Фил Фодън матира съперника със снаряд извън наказателното поле и рикошет в гредата. Интересното е, че халфът на манчестърци беше оставен напълно непокрит при изпълнение на корнер.

До края на редовното време германският вицешампион така и не успя да постави гостите под натиск в търсене на равенството и лидерът във Висшата лига изкова нова победа с 2:1 в това съперничество.

 

Борусия Дортмунд - Манчестър Сити 1:2

1:0 Джъд Белингам - 15'
1:1 Рияд Марез - 55', дузпа
1:2 Фил Фодън - 75'