Манчестър Сити се възползва максимално от вчерашната издънка на Ливърпул и е на път да защити титлата си, след като разби само с 5:0 Нюкасъл в среща от 36-ия кръг на Висшата лига. Хората на Пеп Гуардиола доминираха тотално на „Етихад“ и „свраките“ трябва да са доволни, че не си тръгнаха с още по-пълна кошница.

Четвъртата поредна победа за „гражданите“ в шампионата донесоха Рахийм Стърлинг, забил две попадения, Алмерик Лапорт, Родри и Фил Фодън. Домакините изтърваха още няколко изгодни положения, а и гостите показаха зъби по веднъж през двете полувремена. На практика "гражданите" постигнаха разгрома в пешеходно темпо.

Така Сити вече е с три точки пред Ливърпул на върха с актив от 86 пункта. До края остават три кръга, а спечелването на 7 точки в тях ще гарантира титлата на „гражданите“. Нюкасъл е 13-ти с 43 точки.

Пеп Гуардиола извърши четири промени в стартовия си състав в сравнение със злополучния реванш от полуфиналите в Шампионската лига срещу Реал Мадрид. Като титуляри започнаха Олександър Зинченко, Илкай Гюндоган, Джак Грийлиш и Рахийм Стърлинг.

В началните минути изненадващо „свраките“ стояха стабилно на терена. Хората на Еди Хау отправиха и първия точен удар в мача чрез Крис Ууд, но изстрелът му с глава не затрудни Едерсон.

Само 60 секунди по-късно и „гражданите“ профукаха отлична възможност да открият резултата. Лапорт не успя да порази целта от близко разстояние след центриране от корнер на Кевин де Бройне.

След четвърт час игра белгийският халф намери отлично и Кансело, който обаче от малък ъгъл също не съумя да отбележи. Постепенно хората на Пеп Гуардиола овладяха инициативата на терена и логично разпечатаха вратата на Дубравка в 19-ата минута. Гюндоган центрира към Кансело, който с глава продължи топката към Стърлинг, а той с глава я прати в мрежата – 1:0.

Гостите пратиха кълбото в мрежата на Едерсон в 24-ата минута чрез Крис Ууд. Гимараеш обаче се намираше в засада и попадението не бе зачетено.

Последваха пропуски на Кансело и Жесус, за да се стигне до 38-ата минута, когато Лапорт вкара гола на успокоението. Гюндоган стреля от воле след корнер, Дубравка не се намеси по най-добрия начин, а Диаш пробва добавка. Неговият опит обаче бе блокиран от защитник, но Лапорт отблизо в крайна сметка я вкара във вратата – 2:0.

След почивката доминацията на Сити продължи. Хората на Пеп Гуардиола разиграва спокойно и, а гостите сякаш само присъстваха на терена, но почти не играеха с топката.

Логичното се случи в 61-ата минута, когато Родри направи преднината на „гражданите“ класическа. Той засече с глава центриране от корнер на Кевин де Бройне и матира Дубравка – 3:0.

В 68-ата минута стражът на „свраките“ ги спаси от нов гол. Той изби в корнер страхотен шут на Зинченко.

Калъм Уилсън профука златен шанс да вкара поне почетно попадение за „свраките“ в 83-ата минута. Той излезе сам срещу Едерсон, но бразилският страж показа класа.

До края Нюкасъл тръгна по-смело напред, но нямаше сили да стигне до гол. Вместо това резервата Фил Фодън вкара още едно попадение за домакините и направи резултата 4:0 в 90-ата минута. А в третата минута на добавеното време Рахийм Стърлинг фиксира крайното 5:0 с втория си гол в мача. Така „гражданите“ държат съдбата на титлата в своите ръце.

Манчестър Сити – Нюкасъл 5:0

Голмайстори: 1:0 Рахийм Стърлинг (19), 2:0 Аймерик Лапорт (38), Родри (61), 4:0 Фил Фодън (90), 5:0 Рахийм Стърлинг (90+3)

Манчестър Сити: Едерсон, Зинченко, Диаш, Лапорт, Кансело, Де Бройне, Гюндоган, Родри, Стърлинг, Жезус, Грийлиш

Нюкасъл: Дубравка, Крафт, Ласелс, Бърн, Таргет, Гимараеш, Лонгстаф, Жоелинтон, Алмирон, Сен-Максимен, Ууд