Минималните разлики при определянето на шампиона в последните няколко сезона означават, че Манчестър Сити трябва да започне предстоящата кампания на най-високи обороти. Това заяви мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола на пресконференцията преди гостуването на Уест Хям в неделя от първия кръг на Висшата лига.

През миналия сезон Манчестър Сити спечели титлата с точка повече от Ливърпул, което се случи за втори път след сезон 2018/19, а Гуардиола се притеснява, че неуспешен старт може да извади тима му от борбата за титлата още преди ноември, когато ще има едномесечна пауза заради световното първенство в Катар.

"Имам чувството преди всяка първа пресконференция, че предстоящият сезон ще бъде по-труден от всеки преди него. Не смятам, че новият сезон може да бъде по-сложен от миналия, но ще бъде. Всеки клуб в челото надгради, мениджърите на всички отбори са ентусиазирани и затова Висшата лига е най-доброто първенство", каза цитираният от БТА Гуардиола.

"Тази година ни предстоят два сезона - един преди световното първенство, в който не можеш да спечелиш титлата, но може да я загубиш. Знаем, че взехме две титли с по една точка аванс и знаем, че можем да печелим по 12-14 мача поред, но Ливърпул също го може. Затова ще бъде много важно да стартираме силно", добави испанецът.

Той бе попитан и за слуховете, че Бернардо Силва може да напусне клуба преди края на трансферния прозорец.

"Бих се радвал Бернардо да продължи тук, той е специален играч в тима. Но каквото има да се случва, ще се случи. Перфектно ще бъде, ако той остане, но ако той напусне, това ще бъде, защото той е решил така", обясни Гуардиола. 

Той разясни, че тимът все още не е намерил втори ляв бек след напускането на Олександър Зинченко, който премина в Арсенал, така че наличните играчи ще трябва да покрият тази позиция до края на трансферния прозорец.

"Жоао Кансело може да играе на тази позиция, Нейтън Аке също. Ще видим какво ще стане, все още има време до края на месеца", завърши Гуардиола.