Колкото повече голове вкарва, толкова повече се засилва интригата за това какво измерение може да достигне феноменът Ерлинг Холанд. Норвежецът в момента има 11 гола в 7 мача от Висшата лига и общо 14 гола в 9 мача, включително и тези в Шампионска лига. Той е отбелязал повече голове от всеки от 13-те отбора в английската лига, включително Манчестър Юнайтед (8) и Челси (8). 

Норвежецът изглежда е програмиран да изпълни предзнаменованията, които предвещават да стане най-добрия голмайстор на всички времена. Когато Кристиано Роналдо и Лео Меси наближават залеза на кариерите си, първи и трети в класацията на голмайсторите в историята на футбола с 816 и 774 гола (австриецът Йозеф Бикан е между тях с 805), повтарящият се въпрос се засилва все повече и повече - дали Холанд ще бъде в състояние да ги изпревари.

Той вече го направи по блестящ начин през първите си 6000 минути футбол във висшите лиги по света. По този показател Холанд е номер едно със своите 73 гола. Лионел Меси е втори с 40 гола, а трети е Кристиано Роналдо - 17 гола.

Настоящите числа казват, че абсолютно, дори като се извадят от норвежеца головете, които отбеляза в по-малко взискателни първенства като норвежкото с Мьолде и австрийското със Залцбург, той пак ще е номер 1. Преброявайки мачовете му в Бундеслигата и тези, които е играл със Сити - ако вземем предвид само лигите - скандинавският нападател е натрупал 73 гола в 74 мача или 5912 минути. Минутите представляват много по-справедлив критерий от броя мачове.

В Шампионската лига също можем да вземем предвид броя мачове, тъй като минутите в тях на Меси и Кристиано са подобни на тези на норвежеца. Холанд, в 21 мача и 1600 минути в най-голямата континентална надпревара, има 26 гола. „10-ката“ вкара 8 в първите си 21 игри, докато CR7 все още не беше отбелязал.

Сравнението има и някои тактически нюанси, които трябва да се споменат. Холанд се роди като чист централен нападател, докато Меси и Кристиано бяха изградени като нападатели, тъй като в началото и двамата бяха крила. Головата експлозия на аржентинеца беше завършена, когато Пеп Гуардиола му разкри през 2009 г., че може да бъде унищожителен като фалшива 9-ка, докато Роналдо увеличи цифрите си в Юнайтед с 31 гола във Висшата лига през сезон 08/09 и преди всичко - в Реал Мадрид.

Процентът на успеваемост в техните удари към вратата е още по-показателен. Холанд се нуждаеше от 37 удара този сезон, за да вкара общо 14-те гола, което е 38% ефективност или една цел на всеки 2,6 удара към вратата. Кристиано Роналдо, в най-добрия си сезон между Лигата (48) и Шампионската лига (10), достигна 58 гола с 295 удара, 19% (1 гол на всеки 5 удара). 

Най-плодотворната голмайсторска кампания на Меси беше последната на Гуардиола в Барса, 12/11, с 50 гола в Лигата и 14 в Шампионската лига. Това обаче не съвпадна с най-ефективния му курс в съотношението голове/удари, което беше през сезон 14/15, споделяйки лидерството с Неймар и Луис Суарес. През тази година той регистрира 53 гола, с 43 в Лигата и 10 в Шампионската лига, като се нуждаеше от 237 изстрела, което означава 22% ефективност или един гол на всеки 4,5 изстрела.

Текущата успеваемост на Холанд от 38% -може да спадне, но през цялата му кариера и на 22 години той има средно 30%, доста над най-доброто съотношение на Кристиано и Меси по време на техния бум. При сегашната скорост норвежецът би достигнал 60 гола във Висшата лига, почти удвоявайки 34-те на Алън Шиърър през 94/95 в Блекбърн Роувърс. Това би бил рекорд, който би съвпаднал с 60-те гола на Дикси Дийн с Евертън, абсолютният рекорд в цялата английска лига, въпреки че говорим за почти изчерпана ера, праисторически футбол: сезон 27/28.

Материал на в-к "Труд"; Снимка: БГНЕС