Наскоро националният селекционер на Норвегия Стале Солбакен каза нещо относно норвежката суперзвезда Ерлинг Халанд, което заслужава внимание. И което обяснява фурора, предизвикан от тарана във Висшата лига.

"Тялото му се подобрява, той още расте", изтъкна Солбакен. "Ако го погледнете сега и се върнете едни година назад, ще видите известна разлика. А той се отнася изключително сериозно към този аспект".

Резултатите от прогреса са очевидни и за тях говори целият футболен свят. Ерлинг чупи рекорд след рекорд този сезон и натрупа 17 гола в Премиър лийг и още пет в Шампионската лига. Тази вечер той се завръща на добре познатия "Сигнал Идуна Парк", където ще се изправи срещу бившия си отбор Борусия Дортмунд. И никой няма да се изненада, ако головата му сметка набъбне още повече.

В момента норвежецът е безотказна футболна машина с все по-старателно отношение към детайлите в тренировките, храненето и възстановяването. Баща му Алфи твърди, че Ерлинг се отнася по-професионално от всякога към усъвършенстването си, а източници от Дортмунд потвърждават, че още в Борусия той е обръщал голямо внимание на подобряването на физиката си. 

На първо място за футболиста е сънят и той е тотално обсебен от това да си осигурява качествен сън, описвайки го като "може би най-важното нещо в живота". Халанд е убеден, че представянето на терена зависи от качественото наспиване и сред мерките, които взима, е носенето на очила, блокиращи синята светлина.

Той носи очилата вечер в часовете преди заспиване и така блокира вредните светлинни вълни от различните устройства и цифровите екрани. Нападателят си ляга между 10 и 10 и половина вечерта, а повечето електронни устройства са изключени доста преди това. Често снайперистът се самоизолира вечерите и изключва звука на телефона си, за да не бъде разсейван по никакъв начин.

Прави си редовни кръвни тестове и носи на пръста си устройство, което измерва качеството на съня и сърдечния му ритъм. Халанд е сравняван със Златан Ибрахимович заради осанката, стила и харизмата, но Калъм Уолш, бивш шеф на отдела за спортни науки в Нюкасъл, прави друг паралел. 

"Той е екстремна версия", смята Уолш. "На нивото на Кристиано Роналдо - всеки отделен аспект е обмислен". Все повече са играчите от Висшата лига, които обръщат голямо внимание на детайлите преди и след тренировки, но Уолш вижда още по-голяма задълбоченост при Холанд.

Телесната му маса се е увеличила значително, откакто напусна Молде през 2019 г. След престоите в Ред Бул Залцбург и Борусия Дортмунд, той вече тежи около 90 кг при ръст от 195.2 см. Неведнъж е бил обсъждан неговият хранителен режим, включващ приемането на до 6000 калории на ден.

"Не съм виждал някой да яде толкова много, той се храни като мечка", свидетелства съотборникът му в националния отбор Джошуа Кинг. Голаджията е израснал в малкия фермерски град Брин и от дете приема сериозно количество протеини от качествено месо. Той е наясно с предимствата на карантията от добре отгледани животни, обича също дробчета и сърчица.

"Качествената храна, която е местно производство, е най-важна", споделя играчът в един скорошен документален филм. "Казват, че месото е вредно, но кое месо? Това от McDonald's или това от крави, пасли в околността?"

Карантията е считана за лесно смилаема храна, която е подходяща за консумиране в малки дози. Играчите обаче обикновено са съветвани да избягват червеното месо в дните, в които имат мачове. Халанд балансира храненето си с риба и по-въглехидратни храни, включително любимата домашна лазаня, приготвяна от баща му.

Именно лазанята е изборът на Ерлинг преди всеки мач и дори Пеп Гуардиола се пошегува за нейните чудотворни качества. Самият норвежец се научава да готви някои неща в годините след като си тръгва от Молде (тогава той е 19-годишен). Явно не му е проблем да се храни разнообразно и си позволява пица или китайска храна, когато се връща в Норвегия да посети семейството си. Това обаче е рядкост и звездата се придържа към режима си, като разчита много и на клубните готвачи в Сити.

"Вие трябва да сте любимите ми хора тук", заявява той на готвачите още през първия си ден в клуба. По-рано този месец Халанд получи почивка срещу Копенхаген в Шампионската лига и това беше първото му изваждане от титулярния състав, след като пристигна на "Етихад" през лятото. Гуардиола призна, че играчът не се е чувствал добре след победата над Саутхемптън, а в Сити имат едно на ум за контузиите на младока от времето му в Борусия.

Затова "гражданите" ще положат специални грижи да не претоварват новата си звезда. Гуардиола вече похвали спортния терапевт Марио Пафунди и останалия медицински щаб за това, че поддържат Халанд в кондиция, предвид проблемите с адукторите, които имаше в Дортмунд. Пафунди се превръща в негов личен терапевт и дори замина заедно с Ерлинг в националния отбор на Норвегия, за да остане неизменно до него и да се грижи за възстановяването му.

Голмайсторът ще има и едно сериозно предимство спрямо повечето други футболни звезди - ще може да си почине по време на Световното първенство в Катар, тъй като Норвегия не се класира. Очаква се Сити да му даде две седмици почивка и той да събере сили за натоварения график в началото на 2023 г.

"Вероятно те изграждат система за него, като взимат предвид храненето, показателите в тренировките, пътуванията", предполага Калъм Уолш. "Ще имат детайлна картина какво е причинило избухването му досега през сезона. Може да са конкретни методики в тренировките. Може да е тренирал много удари или да става въпрос за определен брой тренировки в поредни дни".

"Повечето футболисти са със сходен ръст и тегло в определени граници - 70-80 килограма, между 177 и 187 сантиметра. Но ги има и отличаващите се като Холанд. Тяхното възстановяване трябва да е различно, те си имат своите странности", допълва Уолш. "Някои от тях са като състезателни коне".

Стале Солбакен също описва Ерлинг като състезателен кон и това е интересно сравнение, като имаме предвид тренировките на звездата във фитнеса. Нападателят се старае да не развива излишно голяма мускулатура и да не натрупа маса, която би била вредна за него, ако иска да остане най-бързият играч в редиците на Манчестър Сити.

Гуардиола е достатъчно сигурен в него, за да се пошегува относно ваканцията, която предстои на Халанд през ноември и декември. "Колко ще е перфектен зависи от това как ще се държи в Марбея. Той има къща там. Ще играе голф и надявам се, няма да прекалява с яденето и пиенето", смее се мениджърът.

Събраната информация дотук показва, че наистина Пеп няма причини за безпокойство, тъй като Халанд отлично знае как да си почива. Затова и чупенето на още по-големи рекорди във втората част от сезона изглежда твърде вероятно.


Материал на webcafe.bg