Манчестър Сити тресна с 1:0 Челси насред „Стамфорд Бридж“ в дербито от 19-ия кръг на Висшата лига на Англия и намали разликата до лидера в класирането Арсенал. Двата тима предложиха здрава битка, от която победител излезе актуалният шампион.

Скъпоценният успех за „гражданите“ донесе Рияд Марез. Алжирецът се появи като резерва и заби единственото попадение в мача в 63-ата минута. Преди това гредите спасиха и двата тима по веднъж. Първо Карни Чуквуемека тресна страничната на вратата на Едерсон, а след това и Нейтък Аке стори същото на вратата на Кепа.

Като цяло двата тима си поделиха по едно полувреме. През по-голямата част от първата част по-добре на терена стоеше Челси, въпреки че до 22-ата минута се наложи Греъм Потър да извърши две принудителни смени заради контузии на Рахийм Стърлинг и Кристиан Пулишич. След почивката хората на Пеп Гуардиола имаха превес.

Така Манчестър Сити събра актив от 39 точки на втората позиция. „Гражданите“ изостават от лидера Арсенал вече само с 5 точки. Челси остава на 10-ото място с 25 пункта и е доста далеч от зона Шампионска лига, на цели 10 точки.

Сблъсъкът на „Стамфорд Бридж“ започна с тежък удар за Челси. Бившият футболист на Ман Сити Рахийм Стърлинг получи травма още във 2-ата минута. Той първоначално се завърна на терена, но контузията му в бедрото доведе до принудителна смяна в 5-ата минута. Така на негово място се появи Пиер-Емерик Обамеянг.

В 16-ата минута домакините имаха добър шанс, но  шутът на Пулишич от 7-8 метра, бе блокиран от Джон Стоунс. Американският национал на лондончани също получи травма. Така в 22-ата минута на мястото на Пуличиш в игра влезе младокът Карни Чуквуемека.

Хората на Греъм Потър обаче стояха по-добре на терена въпреки двете принудителни смени. В 25-ата минута Чуквуемека шутира, но изстрелът му бе блокиран. Топката попадна у Зиеш, ала Едерсон отрази добавката на мароканското крило.

Гостите владееха повече топката, но така и не достигаха до сериозни голови възможности пред вратата на Кепа. Все пак в 38-ата минута Гюндоган изведе отлично Холанд, който би над целта.

Минута преди почивката Сити извади голям късмет. Чуквуемека стреля от дъгата на пеналта, но топката срещна дясната странична греда.

След антракта хората на Пеп Гуардиола натиснаха мощно. В 51-ата минута гредата спаси и домакините. Нейтън Аке стреля с глава след центриране на Кевин де Бройне, но дирекът се оказа последна преграда към вратата на Кепа. Само 60 секунди по-късно стражът на Челси показа добър рефлекс след страхотна тупалка на Де Бройне.

Домакините отговориха с удар на Тиаго Силва, преминал на около метър от целта в 56-ата минута. Бразилският защитник получи топката на точката на дузпата след корнер, но мерникът му изневери.

Последва нов неточен изстрел на Де Бройне. Сити обаче продължи да е по-добрият отбор след почивката.

Така се стигна до 63-ата минута, когато усилията на „гражданите“ се увенчаха с успех. Гостите осъществиха многоходова атака, при която резервата Джак Грийлиш намери с пас по тревата влезлият също от пейката Рияд Марез, който на празна врата нямаше как да сгреши – 0:1. Вратарят Кепа не реагира по най-добрия начин при подаването към алжиреца, защото спокойно можеше да го пресече, а и Кукурея изпусна халфа на гостите.

В 72-ата минута Де Бройне нахлу отдясно в пеналта и центрира, но Холанд от няколко метра не успя да засече топката в мрежата на Кепа.

До края Челси така и не съумя да подложи съперника си на тотален натиск и логично не се докопа поне до равенството. Така Сити победи за втори път лондончани през тази кампания, след като по-рано ги срази с 2:0 като домакин за Карабао Къп. В неделя на „Етихад“ ще е поредният епизод от сблъсъците помежду им, този път за ФА Къп.

Челси – Манчестър Сити 0:1

Голмайстори: Рияд Марез (63)

Челси: Кепа, Аспиликуета, Кулибали, Силва, Кукурея, Закария, Ковачич, Зиеш, Пулишич, Стърлинг, Хавертц

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Аке, Кансело, Родри, Силва, Де Бройне, Гюндоган, Холанд, Фодън