Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола заяви, че е бил наясно с качествата на Микел Артета много преди той да изведе Арсенал до лидерската позиция в английската Висша лига и похвали лондонския клуб, че задържа бившия му помощник, пише агенция „Ройтерс“.

Артета, който бе капитан на Арсенал по време на състезателната си кариера, беше асистент на Гуардиола в Манчестър Сити между 2016-а и 2019 година преди да бъде назначен за мениджър на „артилеристите“.

Към момента Арсенал води в класирането в шампионата с 50 точки от 19 мача, а вторият Манчестър Сити има 45 в актива си и мач повече.

Двата тима ще се изправят един срещу друг в петък в среща от четвъртия кръг на турнира за Купата на Английската футболна асоциация (ФА Къп).

„Не знам за моето влияние върху Артета, но неговото върху мен беше много важно за това да стана по-добър треньор. Познавам качествата му от времето, в което бе в Сити. Комплименти за Арсенал, защото в лошите моменти, те му се довериха и го задържаха. Те по подкрепиха. Точно затова има нужда от време и инвестиции. Резултатите вече тук“, коментира Пеп Гуардиола.

„Всеки има мечти. Знам, че той отиде в своя клуб, който подкрепя като фен и беше капитан там. Той обича клуба. Помня, че когато бележехме голове, той скачаше много, освен когато беше срещу Арсенал. Казах, че обича Арсенал“, добави испанският специалист.

Гуардиола отрече да има съжаления, че остави Габриел Жезус и Олександър Зинченко да напуснат Манчестър Сити и да се присъединят към Арсенал. „Зинченко и Жезус бяха страхотни за нас. Уважаваме ги като хора и като футболисти. Искаме да ги победим, но когато са успешни, ние сме доволни“, заяви мениджърът на английския шампион.

Пеп Гуардиола даде информация и за състоянието на Фил Фоудън, който се възстановява от контузия на крака. „Той е по-добре. Тренира днес следобед. Всички останали са добре“, каза испанецът.