Английският футболен клуб Манчестър Сити обяви рекордни приходи за финансовата година до края на месец юни, след като спечели златен требъл с трофеите в местното първенство, ФА Къп и Шампионската лига, пише агенция Ройтерс. От отбора се похвалиха и с това, че вече оглавяват класацията за най-стойностна футболна марка в света.

Приходите на Сити до юни 2023 възлизат на 712.8 милиона паунда и това е скок с цели 99.8 милиона (16.3%). Нетната печалба също е рекордна - 80.4 милиона паунда.

"Сезон 2022/2023 помогна на Манчестър Сити да достигне нови висини. На кратко казано, клубът постигна рекордни в историята си успехи на терена и печалби извън него", заяви в официално изявление президентът на отбора Калдоон Ал Мубарак.

Според информацията, публикувана от Манчестър Сити, приходите от мачовете са увеличени със 17.4 милиона паунда (32%) при 99% заетост на седалките на стадион "Етихад". Това е резултат от четирите допълнителни домакинства в различни турнири, но шампионите добавят, че посещаемостта не е рекордна. Мачовете от Висшата лига са били гледани на живо средно от 53 249 души, а върховото постижение е от сезон 2018/2019 с 54 130 души.

Приходите от излъчване на мачове също бележат ръст. Те възлизат на 50.4 милиона паунда и са увеличени с 20.4% в сравнение с предходния сезон. Това е резултат от достигането до финалите и спечелването на ФА Къп и Шампионската лига. Перо "трансфери" също е на огромна печалба за Сити, който е на печалба от 121.7 милиона лири при увеличение от 79.8% от предната финансова година.

Благодарение на всичко това, Сити е първенец в класацията Brand Finance Football 50 със стойност 1.51 милиарда паунда. Втори е Реал Мадрид с 1.46 милиарда паунда, а градският съперник Манчестър Юнайтед вече е четвърти с 1.36 милиарда. Сити е първенец и според Deloitte, който постави клуба начело и миналата година.

Снимка: БГНЕС