Челси и шампионът Манчестър Сити сътвориха истински голов екшън в дербито на 12-ия кръг на Висшата лига, завършвайки при зрелищното 4:4. Сблъсъкът на „Стамфорд Бридж“ премина през обрати и в двете посоки, но в крайна сметка  „сините“ от Лондон и „гражданите“ не успяха да се победят и поделиха точките. Челси стигна до инфарктното равенство с гол от дузпа в 5-ата минута на добавеното време дело на юношата на Манчестър Сити Коул Палмър.

Тон на голеадата в мача даде Ерлинг Холанд, който откри резултата в 25-ата минута от дузпа. Хората на Маурисио Почетино обърнаха нещата в своя полза след попадения на Тиаго Силва в 29-ата минута и на Рахийм Стърлинг в 37-ата минута. „Гражданите“ обаче набързо осъществиха нов обрат, след като първо Мануел Аканджи изравни в първата минута на добавеното време преди почивката, а Холанд с втория си гол в мача и негов 49 –ти в 47 двубоя във Висшата лига направи 2:3 в 47-ата минута. В 67-ата минута Николас Джаксън вкара за 3:3 със своя четвърти гол в през тази седмица след хеттрика му във вратата на Тотнъм в понеделник. Родри направи 4:3 за гостите в 86-ата минута. Накрая обаче в герой на вечерта се превърна Коул Палмър с реализираната дузпа в 5-ата минута на добавеното време.

Двата тима пропиляха още куп положения пред вратата на съперника. Напрежението властваше до края и всеки един от отборите търсеше победата.

Така Сити регистрира първото си равенство в шампионата. То обаче остави „Гражданите“ на върха в класирането с актив от 28  точки. Челси е на 10-ата позиция с 16 пункта.

Двубоят на „Стамфорд Бридж“ започна с вихрено темпо. Атаките се редуваха и към двете страни, като хората на Пеп Гуардиола имаха известно териториално предимство.

Челси отправи първия си точен удар в 19-ата минута. Той бе дело на Конър Галахър, но не затрудни Едерсон.

В 25-ата минута се стигна до спорна ситуация, която в крайна сметка облагодетелства Ман Сити. Реферът Антъни Тейлър отсъди дузпа в полза на гостите за фал на Марк Кукурея срещу Ерлинг Холанд. Секунди по-рано обаче Жереми Доку избута с ръка Аксел Дисаси, но и след прегледа от ВАР претенциите на домакините не бяха уважени. Холанд застана зад бялата точка и не сгреши – 0:1.

Отговорът на Челси дойде само 4 минути по-късно. Конър Галахър центрира от корнер, а Тиаго Силва с глава матира сънародника си Едерсон – 1:1.

Екшънът продължи и домакините осъществиха пълен обрат в 37-ата минута. Гвардиол направи гаф, от който се възползва Рийс Джеймс. Той пусна топката към връхлитащия Рахийм Стърлинг, който на празна врата нямаше как да се издъни – 2:1.

Сити отговори почти веднага, но Санчес отрази удар на Холанд. Хората на Гуардиола обаче все пак стигнаха до равенството още преди почивката. В 1-ата минута на добавеното време Бернардо Силва центрира към оставения сам в пеналта Мануел Аканджи, който изравни за 2:2 с третия си гол в трети пореден мач за шампиона на Англия и Европа.

Почти веднага след антракта се стигна до нов обрат. Хулиан Алварес получи топката по десния фланг и я прати към връхлитащия в пеналта Холанд. Той се хвърли и довкара кълбото зад голлинията, макар че останаха съмнения, че е играл с ръка. Голът му обаче бе признат – 2:3 в 47-ата минута.

Голеадата нямаше край и Челси отново изравни. Николас Джаксон реализира за 3:3 в 67-ата минута. Едерсон първоначално изби удар на Галахър, но с добавка сенегалският нападател прати топката в мрежата му.

Четвърт час преди края Мало Густо направи голям пропуск след отличен пас на Рахийм Стърлинг. Атаките не спираха и голът се печеше.

Така в 86-ата минута Родри пак изведе „гражданите“ напред. Той шутира от над 20 метра, но топката се отби в Тиаго Силва и заблуди Санчес, след което се озова във вратата му – 3:4.

Драмата стана пълна в даденото 8-минутно добавено време на срещата. В 5-ата от тях Коул Палмър от дузпа донесе точката за Челси в този инфарктен трилър. Антъни Тейлър отсъди наказателния удар за нарушение на Рубен Диаш срещу резервата Армандо Броя. Така 21-годишният англичанин, който израсна в школата на Манчестър Сити още от 7-годишен, донесе точката за новия си отбор срещу своя роден клуб и се превърна в героя на този луд екшън, който може да претендира за мача на сезона във Висшата лига.

Челси - Манчестъ Сити 4:4

Голмайстори: 0:1 – Ерлинг  Холанд (25-д.), 1:1 - Тиаго Силва (29), 2:1 – Рахийм Стърлинг (37), 2:2 – Мануел Аканжи (45+1), 2:3 – Ерлинг Холанд (47), 3:3 Николас Джаксън (67), ), 3:4 – Родри (86), 4:4 – Коул Палмър( 90+5–д.)

Челси: Санчес, Джеймс (К),  Дисаси, Тиаго Силва, Кукурея,  Кайседо, Фернандес, Палмър, Галахър, Стърлинг, Джаксън

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър (К),  Диас,  Аканджи, Гвардиол,  Силва, Родри, Фодън,  Алварес, Доку,  Холанд