Офанзивният играч на Манчестър Сити Фил Фоудън бе избран за Футболист на годината от Асоциацията на спортните журналисти в Англия.

При жените отличието грабна футболистката на Сити Кадиджа Шоу. Така за втори път футболисти на Сити при мъжете и жените триумфират в една и съща кампания след 2019-а, когато призовете получиха Рахийм Стърлинг и Никита Парис.

Фоудън спечели 42% от гласовете и е третият играч на Сити в последните четири сезона, който е удостоен с наградата след Рубен Диаш през 2021 и Ерлинг Халанд миналата година. Английският национал остави зад себе си Деклан Райс и Родри съответно втори и трети, а в топ 6 влязоха още Мартин Йодегор, Оли Уоткинс и Коул Палмър.

23-годишният Фоудън има 16 гола във Висшата лига от началото на сезона и седем асистенции. В Шампионската лига той е с пет попадения и три завършващи подавания, като има и два гола в турнира ФА Къп. Манчестър Сити остава в борбата за четвърта поредна шампионска титла на страната, като в момента е на точка от лидера Арсенал и с мач по-малко от "топчиите". Отборът на Пеп Гуардиола ще играе и във финала за Купата на Футболната асоциация срещу градския съперник Манчестър Юнайтед на 25 май.