Автобиографията на Марк Клатенбърк "Whistle Blower" е огромен извор на неразказвани досега истории от кухнята на Висшата лига.

В една от тях бившият топ английски рефер разказва за ситуацията, в която е решил да се оттегли от активното съдийство. Главен герой в нея е Жозе Моуриньо - тогава като мениджър на Манчестър Юнайтед.

"Често ме питат дали има конкретен мач, който ме е накарал да се откажа от Висшата лига - пише цитираният от webcafe.bg Клатенбърг. - Това, което ще разкажа, е точно такъв момент, в който си помислих: "Вече изобщо не ми пука."

Манчестър Юнайтед играеше срещу Стоук Сити на 21 януари 2017-а. Уейн Руни тъкмо бе подобрил рекорда на сър Боби Чарлтън за най-много голове за "червените дяволи" с гол от пряк свободен удар за крайното 1:1. Малко след края някой почука на вратата на съблекалнята ми и това бе мениджърът на Юнайтед Жозе Моуриньо. Аз тъкмо си събувах бутонките.

Казах му: "Трябва да се щастлив този път. Няма за как да ме виниш за равенството, нали?" Тогава той започна да се оплаква за някаква игра с ръка в наказателното поле на Стоук на защитника Райън Шоукрос.

"Какви ги говориш - отвърнах му. - Сигурен съм, че бях прав в тази ситуация." Но той отговори: "Не. Гледах видеото. Сбърка." И така продължи да говори. Исках да млъкне. Хванах едната си бутонка и го замерих с нея. Ударих стената до него.

"Изчезвай от съблекалнята ми, по дяволите! Вън!" Моуриньо замръзна. Беше ме извадил извън кожата ми. Вече не ми пукаше. Той не знаеше какво да каже. До такава степен ми беше писнало от психологическите му игрички.

Прибрах се вкъщи и изгледах на спокойствие инцидента с Шоукрос. Гледах ситуацията по Match of the Day и бях прав - топката се удари в гърдите му. Тогава защо Моуриньо се опитваше да ме изпързаля така? Когато си легнах, вече бях сигурен, че чашата е преляла: "Вече не ми се занимава с тези идиоти."

Две години по-късно Клатънбърг се премести в Китай, където свири един сезон, преди да сложи край на кариерата си като съдия.