Фенът на Лацио, носещ клубна фланелка с надпис на гърба „Хитлерсон“ и номер 88, на дербито през уикенда срещу Рома, е германски гражданин, съобщиха от полицията в Рим, цитирани от агенция БТА.

Властите обявиха, че мъжът е идентифициран чрез записи от камери за наблюдение и вече са му повдигнати обвинения от Римската прокуратура. Според информацията, мъжът има полицейско досие, включително обвинения за нахлуване на терена по време на дербито между двата градски съперника през 2009 година.

От полицията съобщиха още за двама румънски граждани, които са отправяли нацистки поздрави на футболната среща в неделя. Дербито бе помрачено от някои привърженици на Лацио, отправящи обидни и антисемитски скандирали, предизвикали възмущение.

Председателят на еврейската общност в Рим Рут Дурегело публикува в понеделник в социалната мрежа Туитър снимка на фена, носещ фланелката с надпис „Хитлерсон“ и номер 88. Цифрите символизират инициалите „НН“, а осмата буква в английската азбука се използва като код в неонацистките групи.

Още във вторник от Лацио обявиха, че тече процес на идентифициране на провинилите се и санкциониране им, като от клуба осъждат всяка дискриминационна, расистка или антисемитска демонстрация или действие. Вътрешният министър Матео Пиантедоси анонсира среща на 30 март за обсъждането на расизма и антисемитизма заедно със спортния министър Андреа Абоди, който нарече инцидентите „недопустими“, футболни ръководители и представители на еврейската общност.

Снимка: БГНЕС