Рома завърши гросмайсторски 0:0 като гост на Байер Леверкузен и се класира за финала в Лига Европа. Тимът на Жозе Моуриньо спечели първата среща с 1:0, а на “БайАрена” предимно се защитаваше. “Аспирините” имаха цели 22 положения за гол, срещу 1 за италианците. Домакините удариха и греда чрез Муса Диаби в средата на първото полувреме.

В крайна сметка Рома се защитаваше прекрасно, а малкото грешки, които бяха допуснати в защита, бяха покрити с прекрасни спасявания от Руи Патрисио. Така Рома се класира за финала в турнира и в спора за трофея ще срещне победителя от сблъсъка между Севиля и Ювентус. Финалът е на 31 май на “Пушкаш Арена” в Будапеща.

През миналата година Рома спечели първото издание на Лига на конференциите.

Рома започна по-добре срещата и още във втората минута Пелегрини опита късмета си с удар от границата на наказателното поле. Топката обаче мина покрай страничната греда.

В следващите минути “аспирините” поеха контрола над топката, докато Рома зае изчаквателната позиция и чакаше грешка на противника. Първият точен удар на домакините бе дело на Демирбай, който не затрудни особено Руи Патрисио. Малко след това Муса Диаби беше изведен зад защитата на гостите, влезе в наказателното поле и стреля с по-слабия си десен крак мощно в близкия ъгъл, но имаше нещастието да види как токата се отклонява в горната греда.

Байер започна да натиска все повече, но пък италианците се отбраняваха много добре и лимитираха съперника си най-вече с удари от далечно разстояние. Демирбай тества късмета си с още два удара от дистанция, а Руи Патрисио направи и отлично спасяване след удар на Азмун с глава. До края на първото полувреме тимът от Леверкузен отправи общо 12 шута към вратата на Рома, но без успех.

На почивката Моуриньо предприе още един дефанзивен ход, изкарвайки Белоти за сметка на Вайналдум. Малко след подновяването на играта двубоят бе временно прекратен заради димна феерия, която сътвориха феновете на “БайАрена”. След това “вълците” продължиха да се отбраняват перфектно и в дълги периоди от време не даваха на домакините да припарят до вратата им.

В 66-та минута Байер имаше първото по-добро положения за втората част, но Патрисио отново отрази удар на Азмун с глава. В следващата атака португалският вратар на Рома спаси добре насочен удар на Демирбай от границата на наказателното поле. Защитникът Джонатан Та също пробва късмета си с шут от дистанция, след който се получи и рикошет, но не такъв, че да излъже Руи Патрисио. Вратарят на Рома нямаше как да реагира и след нов шанс, открил се пред Азмун. Иранецът шутира след разбъркване в наказателното поле, а Патрисио само изгледа как топката минава покрай гредата.

Много активен в края по десния фланг бе Фримпонг, който изтормози защитниците на “вълците”. В 85-та минута нидерландецът стреля опасно към вратата, но в крайна сметка топката беше блокирана.

Байер Леверкузен - Рома 0:0

Байер Леверкузен: Храдецки, Тапсоба, Та (86 - Амири), Инкапие, Фримпонг, Демирбай, Паласиос (80 - Холошек), Бакер (73 - Адли), Диаби, Виртц, Азмун

Рома: Патрисио, Манчини, Кристанте, Ибанйес, Челик (78 - Смолинг), Бове, Матич, Спинацола (34 - Залевски), Пелегрини, Белоти (46 - Вайналдум), Ейбрахам