Българският национал Кирил Десподов ще излезе като титуляр за ПАОК (Солун) в четвъртък във втория кръг на турнира на УЕФА Лига на Конференциите срещу Айнтрахт (Франкфурт), съобщава сайтът inpaok.com. Десподов беше титуляр в първата среща в турнира в Хелзинки, когато "двуглавите орли" спечелиха с 3:1.

Вчера при равенството 2:2 с Панатинайкос капитанът на националния отбор започна от пейката и се появи на терена в 62-ата минута. Поредната ротация на състава от старши треньора Разван Луческу ще даде шанс на Десподов и Андрия Живкович да започнат от първата минута за сметка на Тайсон и Брандон Томас. Третият от линията зад централния нападател най-вероятно ще бъде Янис Константелиас и така на пейката ще остане Томас Мург.

ПАОК посреща Айнтрахт Франкфурт на стадион "Тумба" в четвъртък вечер (22:00) в наистина голям мач за втория мач от групите на Лигата на конференциите, а германците също се настройват за тежка битка. На сайта си победителят в турнира Лига Европа обяви мача за „дуел на орлите в пристанището на Солун“, като подчертава, че двата отбора имат сходна емблема – Айнтрахт също има орела за свой символ. Също така германците, които елиминираха  Левски (София) в плейофния кръг, приключиха серия от девет мача във всички турнири без поражение. Това се случи в събота при гостуването на Волфсбург.

В анализ на metrosport.gr след мача на ПАОК с Панатинайкос (2:2) фокусът е именно върху хората от атаката. "При контраатаки ПАОК е способен да създаде много големи проблеми на всеки отбор и разбира се на Панатинайкос, който го усети. Двуглавите орли имат огнева мощ с играчи, която може да нанесе щети по всяко време. Десподов е един от хората, на които много се разчита на това".

Вестник "СпорТайм" пък нарича Десподов големият трансфер на тима това лято. И румънският треньор Разван Луческу има задачата да създаде химията между всичките си атакуващи звезди.

"Има доста нови футболисти, както и такива от миналия сезон. Трансферите се случваха до последния момент и някои дори не бяха на подготовката с отбора. Треньорът трябва да създаде условия за бърза сработка при това положение.  Трябва да се подчертае, че българинът в крайна сметка беше големият трансфер. Играчът, който дойде в Солун и събра светлините. Той за малко да реши и дербито на Солун, но голът беше отменен заради засада на друг футболист. Във Финландия вкара, а в кариерата си е играл на много позиции. И е вкарал доста голове", пише още изданието.

Иначе медиите в Гърция отбелязват два основни момента в дербито Панатинайкос – ПАОК. В 94-ата минута при резултат 1:2 нападателят Самата можеше да подаде на останалите сами срещу вратаря Томас Мург и Десподов, но предпочете да играе егоистично и не вкара. Топката беше отнета от домакините, които в ответната атака изравниха за 2:2. Мург дори се разкрещял на 30-годишния танзаниец: "Дай топката!". Според доста анализатори в Солун, съдиите са имали решаваща роля за пропуснатата победа от гостите.

Другият момент е преди мача и в неговото начало, когато публиката на домакините скандирали обиди на национална основа срещу ПАОК и Десподов. Както е известно, "черно-белите" от Северна Гърция в местния футболен фолклор са известни като "българите". Самият Десподов пък когато видял такъв транспарант на трибуните, приел с усмивка посланието и дори се поклонил на феновете./БТА