Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Днес ще ви върнем през пролетта на 1984 година, когато на стадион "Олимпико" се изигра един от най-запомнящите се мачове в историята на турнира.

Тогава Ливърпул печели четвъртата си титла, след като завършва наравно 1:1 с Рома, но печели при дузпите с 4:2. Този финал е известен като "Цирковете на Гробелар".

Големият финал в Рим на 30 май 1984 година:

Ключът към успеха на Ливърпул беше уелският национал Йън Ръш, чийто хищнически инстинкт помогна на отбора да се класира за решаващия мач за трофея.

Той не се разписа в първия кръг срещу Одензе, но след това вкара три гола. Той заби единственото попадение при победата с 1:0 над Атлетик Билбао на "Сан Мамес", а после беше точен и при успехите на "Анфийлд" с по 1:0 над Бенфика и Динамо Букурещ. Така Ръш осигури четвърти финал на "мърсисайдци" за последните осем години.

Този турнир можеше да се превърне в британска афера, след като Дънди Юнайтед беше на косъм от последната среща. На полуфиналите шотландците победиха с 2:0 у дома Рома, но загубиха с 0:3 на реванша.

Финалът пък беше на стадион "Олимпико" в Рим, което е нож с две остриета. Това са го доказвали множество решаващи двубои, последният, от които между Байерн и Челси в Мюнхен, спечелен от лондончани с дузпи след 1:1 в редовното време и продълженията.

Преди сблъсъка през 1984 година обаче Рома има 100% домакински успех (б.р. - включително 1:0 над ЦСКА и победа със същия резултат в София), но това не помогна по никакъв начин. "Секунди преди съдийски сигнал в тунела започна и психо война", разказва защитникът на английския тим Кенеди след мача. "Гледах играчите на Рома и си мислих, че са по-високи от нас. Но Греъм Сунес ги погледна право в очите и каза: "Толкова съм добър, че не можете да си представите. Ще ви го докажа на терена!".

И тук сценарият е същият като в германската столица. Още в 13-ата минута Фил Нийл извежда Ливърпуп напред, но в 42-ата минута Роберто Пруцо възстановява равенството. В следващите 75 минути нов гол не падна и така се стига до изпълнения на дузпи.

При тях настъпва звездният миг на вратаря Гробелар, който с треперещите крака явно успя да разконцентрира Бруно Конти и Франческо Грациани, които не улучиха мрежата му. Така Ливърпул взе четвъртия си трофей, а Вечният град още чака своя европейски шампион. За първи път пък съдбата на Купата беше решена от лотарията на бялата точка.

"Никога преди не бях виждал вратар като Гробелар, който действа като клоун", казва след мача нападателя на Рома Грациани. "Ливърпул бяха свикнали да играят толкова важни мачове, докато за нас това беше първият такъв", добавя футболистът на римляните.

Загубата на "вълците" обаче има и трагичен привкус. Десетилетие по-късно техният тогавашен капитан – Ди Бартоломей се застрелва, след като е страдал от клинична депресия.

Всички в италианската столица пък говорят, че домакинството е било по-скоро пречка, отколкото помощ.

Ливърпул – Рома 1:1 (1:1), 4:2 след дузпи

1:0Нийл (13)
1:1 Пруцо (42)

При дузпите

Никол – пропуск / Ди Бартоломей – гол
Нийл – гол / Конти – пропуск
Сунес – гол / Ригети – гол
Ръш – гол / Грациани – пропуск
Кенеди – гол

Ливърпул: Гробелар, Нийл, Кенеди, Лоуренсън, Уилън, Хансен, Далглиш (94 - Робинсън), Лий, Ръш, Джонстън (72 мин - Никол), Сунес (к)
Треньор: Джо Фаган

Рома: Танкреди, Напи, Нела, Ригети, Фалкао, Бонети, Конти, Серезо (115 – Струкели), Пруцо (64 мин – Киерико), Ди Бартоломей (к), ГрацианиЮ
Треньор: Нилс Лидхолм

Жълти картони: Нийл (Л), Конти (Р)
Стадион: "Олимпико", Рим
Публика: 69 693 зрители
Съдия: Ерик Фредриксон (Швеция)

Пътят на Ливърпул до титлата:

Първи кръг:

Одензе – Ливърпул 0:1, 0:5

Втори кръг:

Ливърпул – Атлетик Билбао 0:0, 1:0

Трети кръг:

Ливърпул – Бенфика 1:0, 4:1

1/2-финал

Ливърпул – Динамо Букурещ 1:0, 2:1

Финал:

Ливърпул – Рома 1:1, 4:2 след дузпи