Още по темата

 

Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, подновяваме рубриката си "Шампионска лига - Архивите са живи".

В нея ще ви припомняме едни от най-запомнящите се и легендарни финали в Шампионската лига.

Още по темата

 

Ще ви върнем през пролетта на далечната вече 1986 година, когато в Севиля се изигра един от най-великите мачове в историята на Шампионската лига.

Още по темата

 

Тогава Стяуа прави можи би една от най-големите изненади и вдига КЕШ след победа над Барса с дузпи.

Големият финал в Севиля и чудото на "Рамон Санчес Писхуан" - 7 май 1986 година

Във футбола има триумфи, случват се незабравими мигове, съществуват неповторими изживявания, но само понякога стават чудеса. Едно такова чудо се състоя през месец май 1986 година, когато румънския ЦСА Стяуа спечели най-ценното европейско клубно отличие. И стана първия отбор от Източния блок покорил футболния връх.

Един типичен отбор, създаден единствено и само за да олицетворява надмощието на социалистическата система остави зад себе си всички могъщи представители на свободния свят. Това определя уникалното място на клуб като Стяуа в историята на футбола. Много други клубове от Източния блок, и най-вече от Съветския съюз се опитваха неуспешно да постигнат това, което „румънската звезда” стори от първи път.

На 7 май 1986 година на стадион „Санчес Писхуан” в Севиля пред 70 000 горещи привърженици на Барса и малка група румънски ченгета Стяуа вдига КЕШ. Надпреварата за румънците започва с двубой срещу датския шампион Вейле. Равенство в първия мач в Дания, и убедителна победа в Букурещ с 4:1. След това идва ред на унгарския Хонвед. Загуба в Будапеща с 0:1 и отново успех с 4:1 у дома.

Задължително трябва да се отбележи, че унгарците влизат като фаворити в мача заради присъствието на суперзвездата Лайош Детари. Той бележи и в двата мача, но това не стига. Истински подарък Стяуа получава за първия си мач през пролетта. Съперник в четвъртфинала е финландския Куусиси, сега известен като Куопио. Лек съперник и трудна победа. Нулево равенство в Румъния и минимална, измъчена победа като гости с решителен гол на Пицурка в 89-ата минута.

И полуфинал срещу Андерлехт- 0:1 с гол на Шифо в първия мач, класическо 3:0 на реванша в Букурещ с класиране на историческия финал. Път-мечта, какъвто например българските отбори никога не са имали! Близко е до ума, че двубоят се игра на една врата, а преминаванията на центъра за румънците се брояха на пръстите на една ръка.

На вратата на Стяуа обаче има един мустакат румънски вратар, чийто образ е придобил за феновете на Барселона ужасяващите измерения на митичния му сънародник - кръволока Граф Дракула. Става дума, естествено за Хелмут Дукадам. Той си остава единственият вратар, спасил четири поредни дузпи във финал за Купата на европейските шампиони.

Редовното време на "Санчес Писхуан" завършва 0:0 и мачът отива в продължения. Нещо повече - тимът на англичанина Тери Венейбълс е разтресен от мегаскандал. В 84-ата минута британецът си позволява лукса да смени Бернд Шустер. Своенравният германец си стяга багажа и си тръгва от „Санчес Писхуан".

Шустер зарязва тима, преди да е свършил финалът. Шотландецът Стив Арчибалд и испанският национал Рамон Караско са безпомощни в нападението. Така се стига до дузпите. В следващите десетина минути се случва нещо уникално – вратарят на Стяуа Хелмут Дукадам спасява и четирите дузпи бити от испанците.

За Стяуа точни са Лакатуш (силен шут горе в средата) и Балинт (в долния десен ъгъл) и отборът от Букурещ става първият клубен тим от Източна Европа, който влиза в пантеона на славата. Коментаторът по румънската телевизия крещи, обезумял от радост, а в Букурещ започват празненства. Няколко дни по-рано съветският Динамо (Киев) печели финала за КНК срещу другия испански колос Реал (Мадрид) , с което триумфът на източноевропейския футбол става още по-пълен.

Почестите за Дукадам и съотборниците му са кралски. Броени дни след триумфа обаче идва ред и на трагедията на Дукадам. Открито му е нарушено кръвоснабдяване на дясната ръка. По едно време лекарите обмислят и най-лошия вариант - да я ампутират. Болестта тръгва и по другата ръка. Така се налага серия от тежки операции.

За една от тях в клиниката го кара с личния си "Мерцедес" синът на диктатора Николае Чаушеску - Валентин. На 27 години Дукадам слага край на кариерата си. Възстановява се цели три години, преди да се завърне на терена, но само в няколко мача за долнодивизионния Вагонул от Арад.

Заради болестта не може да вдигне и европейската Суперкупа, спечелена с 1:0 срещу Динамо (Киев) с гол на изгряващата звезда Джика Хаджи. Но Дукадам никога не е забравен в Румъния. Дукът от Севиля е издигнат в култ на национален герой.

7 май 1986 година, Севиля, стадион “Санчес Писхуан”, 70 000 зрители

Стяуа – Барса 0:0 (2:0 – след дузпи)

При дузпите:

Маджару- пропуск                   Алесанко – пропуск
Бьольони – пропуск                 Педраса – пропуск
Лакатуш 1:0                                Пики – пропуск
Балинт 2:0                                  Алонсо – пропуск

Стяуа: Дукадам, Йован (к), Бумбеску, Белодедичи, Барбулеску, Маджару, Балан (72 – Йорданеску), Бьольони, Балинт, Лакатуш, Пицурка (107 – Раду).

Барселона: Урутикоечеа, Миранда, Мигели, Алесандко (к),  Алберто, Муньос, Шустер (85 – Моратала), Караско, Педраса, Арчибалд (106 – Пики), Алонсо.

Съдия: Мишел Вотро (Франция)

Пътят на Стяуа до титлата:

Първи кръг:
Стяуа – Вейле (Дания) 1:1, 4:1

Втори кръг:
Стяуа – Хонвед (Будапеща) 0:1, 4:1

1/4-финал:
Стяуа – Лахти (Финладия) 0:0, 1:0

1/2-финал:
Стяуа – Андерлехт 0:1, 3:0

Финал:
Стяуа – Барселона 0:0 (2:0)