Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо състави своя идеален отбор за изминалия сезон в Шампионска лига.

В него не фигурира голямата звезда на италианския хегемон Ювентус Кристиано Роналдо. Причината е, че Специалния избра футболисти единствено от всички 1/2-финалисти в турнира.

Португалецът се спря на шестима играчи от новия първенец на Европа Ливърпул, в състава му фигурира и Лео Меси.

"Смятам, че е справедливо да се огранича до състезатели само от 1/2-финалистите, макар че има и други, които се представиха достойно. Роналдо няма да е сред избраниците ми, защото Ювентус отпадна на 1/4-финалите", подчерта Моуриньо.

На вратата той заложи на Алисон Бекер, който се представи превъзходно не само на финала срещу Тотнъм, но и по време на целия турнир.

Крайните му защитници отново са от Ливърпул – Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън. "Двамата са феноменални атлети. Демонстрираха голямо физическо развитие и агресия. Всеки от тях е умерено арогантен и не се страхува да поема рискове", обоснова се Жозе.

В сърцето на отбраната той се спря на Върджил ван Дайк (Ливърпул) и Матийс де Лихт (Аякс). "Ван Дайк е кралят. Футболист от най-високо ниво и страхотен лидер на терена. Де Лихт вкара много важни голове срещу Ювентус и Тотнъм, играе добре на неговата позиция и заслужава място в символичния ми отбор", обясни португалецът.

Тримата халфове са Френки де Йонг и Дони ван де Беек от Аякс и Кристиан Ериксен (Тотнъм). "Бих искал да има и от Ливърпул, но Юрген Клоп опита много комбинации в средата на терена. Жоржиньо Вайналдум, Наби Кейта, Джеймс Милнър. Всеки имаше своите моменти, когато игра. За това избирам младия дует на Аякс. Тези момчета имат голямо бъдеще. Демонстрираха, че са способни да се представят блестящо не само за родината си, но и срещу Реал Мадрид и Ювентус. Кристиан Ериксен не направи мача на живота си във финала, допусна грешка срещу Аякс, но печели място в тима ми", каза Моуриньо.

"Щом го няма Кристиано Роналдо, в атака се спирам на Мохамед Салах, Садио Мане и Лео Меси", завърши Специалния относно атомното си нападение.