Суперлигата се разпадна само няколко дни след гръмко прокламираната революция във футбола. Отрицателните настроения на феновете срещу проекта белязаха предизвестената му смърт.

"Идеята за Суперлигата просъществува 48 часа, но иначе съществува от 4-5 години. Целта беше богатите клубове да се отцепят и да спечелят още повече пари. Важното е, че медиите и феновете реагираха безкомпромисно и показаха, че такава лига няма как да просъществува в този вид", заяви спортният журналист от БНР Христо Денев в ефира на "България сутрин".

Той изтъкна, че големите клубове имат много загуби заради коронакризата.

"Тотнъм например, наскоро изгради нов стадион, за който хвърли около 1 млрд. паунда. Можете да си представите как са си направили сметките без кръчмаря и как стоят трибуните празни сега", каза Денев.

Според него, в последните години се наблюдава пренасищане от футбол в световен мащаб.

"Щеше да е прекалено досадно да виждаме такива големи играчи през цялото време. Щеше да се загуби романтиката с участието и на не толкова големи отбори, но за радост футболният свят е консервативен", добави спортният журналист пред водещия Мирослав Димитров.

Денев каза още, че всеки един от тези 12 клуба щеше да получи 320 млн. евро още в началото и е щяло да се загуби спортното между тези отбори и съперниците им.

"Европейската футболна централа е виновна за разделянето на кастата на богатите и кастата на бедните. Преди години четох, че Русия е продала Аляска за 100 млн. долара. Със сигурност е безумие един жив човек, футболист, да струва тези пари. Участниците в Суперлигата имат дългове от 8 млрд. евро", заяви Денев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и какъв е хоризонтът пред УЕФА.

"Промените ще влязат в сила от 2024 г. УЕФА обявиха нов формат на Шампионската лига с награден фонд от вече 6 млрд. евро. Суперлигата щеше да бъде 3,5 млрд. евро. Професионалните футболисти тук казаха, че УЕФА не мисли толкова за тях", добави журналистът.