Жребият за осминафиналите в Шампионската лига беше изтеглен днес в Нион. ПСЖ с Лионел Меси в състава се изправя срещу Манчестър Юнайтед с Кристиано Роналдо, а Атлетико Мадрид ще мери сили с Байерн Мюнхен.

Големите съперници в борбата за Златната топка през годините Меси (7 отличия) и Роналдо (5 приза) не са играли един срещу друг на елиминации от времето, когато защитаваха цветовете на Барселона и Реал Мадрид. Те се конкурират и за голмайсторския приз във вечната класация на реализаторите в турнира. Засега португалецът води на Бълхата със 140:125 попадения.

Другият култов сблъсък още на осминафиналите противопоставя Атлетико Мадрид и Байерн Мюнхен, които мериха сили в групите миналия сезон. Тогава баварците биха с 4:0 у дома и измъкнаха 1:1 в Испания с експериментален състав. Голямата болка за Байерн обаче е полуфиналната битка с "дюшекчиите" през 2016 година, когато "бандата на Чоло" продължи към финала след победа с 1:0 в Мадрид и загуба с 1:2 в Мюнхен.

Европейският шампион Челси уцели "джакпота" на жребия и ще има лека задача, защото се изправя срещу непретенциозния френски първенец Лил.

 

Ето всички двойки:

Бенфика - Реал Мадрид (за последно са играли през 1965 година)
Виляреал - Манчестър Сити (за последно играха в групите през 2011 година)
Атлетико Мадрид - Байерн Мюнхен (играха за последно в групите миналия сезон)
Залцбург - Ливърпул (за последно играха в групите миналия сезон)
 

Интер - Аякс (за последно играха през 2006 година)
Спортинг Лисабон - Ювентус (играха в групите през 2017 година)
Челси - Лил (за последно играха в групите през 2019 година)
ПСЖ - Манчестър Юнайтед (за последно играха за последно в групите миналия сезон)

Елиминационните двубои ще се играят в два мача на разменено гостуване, като в реваншите домакини ще бъдат поставените отбори - тези, които спечелиха своите групи. Отпада правилото за повече вкарани голове на чужд терен.

Датите за първите мачове са 15/16/22/23 февруари, а за реваншите - 8/9/15/16 март. Финалът на надпреварата ще се проведе на 28 май в Санкт Петербург. Жребият за четвъртфиналите, полуфиналите и финала на ШЛ ще се състои на 18 март.