Играещите в Шампионската лига Реал Мадрид, Челси, Пари Сен Жермен или Лил са заплашени да не могат да разчитат на неваксинираните си срещу COVID-19 футболисти за някои от предстоящите си двубои от елиминациите в евротурнирите. Това признаха от УЕФА след запитване от страна на ESPN.

От идния понеделник във Франция в сила влиза закон, според който се забранява на неваксинирани да участват в спортни мероприятия. Ограничението важи и за зрителите, които искат да посетят събитията. На Реал и на Челси им предстоят визити там като част от осминафиналните битки в Шампионската лига, съответно срещу Пари Сен Жермен и Лил. Правилото ще важи и за футболистите на самите френски клубове, както и за местните първенства.

Франция обаче има още три представителя в Лига Европа и Лига на конференциите – Лион, Монако и Марсилия, което означава, че още шест клуба също вероятно ще бъдат потърпевши.

Освен тези с ваксините, да играят ще получат разрешение и тези, които докажат, че наскоро са прекарали коронавирус. Засега самите клубове отказват да разкрият колко неваксинирани играчи имат.

"Специфичните условия, при които мачовете се провеждат във всяка една страна, се определят от компетентните власти там", обясниха от УЕФА, цитирани от "Тема спорт".

Възможно е УЕФА да поиска от френските клубове да предложат друг стадион извън страната за свое домакинство. Поне такава възможност има според протокола на европейската централа за провеждането на мачове в условията на пандемията.

На такива случаи вече станахме свидетели през последните два сезона. Има вариант и УЕФА да настоява да се направи изключение предвид важността на събитията, но изобщо не е сигурно, че здравните власти във Франция биха приели този довод.

Снимка: БГНЕС